Bechtel nije vodokradica - vodu iz Like, Gacke i Jadove koristio pogreškom operative i temeljem neovlaštenih dozvola

TVRTKA "Bechtel-Enka", glavni izvođač radova na cestovnoj dionici Bosiljevo-Sveti Rok neovlašteno je koristila vodu iz Like, Gacke i Jadove, potvrđeno je iz te tvrtke te objašnjeno zašto je do toga došlo, te da je potrošena voda naknadno plaćena.

Glasnogovornik Bechtela Damir Vucić Hini je izjavio da ta tvrtka nije krala vodu iz Gacke i Jadove već da ju je koristila temeljem odobrenja neovlaštenih institucija, a što je tek naknadno saznala, dok je za korištenje vode iz Like kriva Bechtelova operativa, o čemu uprava nije imala pojma.

Naime, za korištenje vode iz tih rijeka potrebna je dozvola Državne uprave za vode, a što Bechtel nije imao. Za četveromjesečno korištenje vode iz Jadove neovlašteno odobrenje imao je od Hrvatskih voda, dok je za Gacku dobio od "Hidroelektrane Senj".

Vucić je rekao da je za korištenje vode iz Like imao dozvolu za gradnju jednog mosta i brane, a ne za ostale radove. Uprava Bechtela to je saznala prije desetak dana i odmah zaustavila radove.

Vucić kaže da su nakon što su uvidjeli problem kontaktirali s Državnom upravom za vode i uplatili 420.000 kuna za četiri mjeseca korištenja vode iz Gacke, Like i Jadove.

Bechtel nije imao namjeru krasti vodu iz tih ličkih rijeka, ustvrdio je.

Naveo je kako je jučer u Otočcu održan sastanak s gradonačelnikom Otočca, komunalnim poduzećem, Hrvatskim vodama i HAC-om (Hrvatskim autocestama) na kojem je dogovoreno da Bechtel ukloni tri pumpe kojima je crpio vodu iz Gacke. Dodao je da nije uklonjena pumpa kod Brloga i da se Bechtel sada vodom opskrbljuje izvan Gacke doline.

Vucić je opovrgnuo i napise o ekološkim štetama, odnosno uginuću riba zbog crpljenja vode. Rekao je da Bechtel nije dobio niti jedan zahtjev o tome, a ako ga dobije, i ako se utvrdi da je riba zbog toga uginula, da će platiti štetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta američko-turska tvrtka, zadnjih je mjeseci bila prozivana za isplatu štete vlasnicima zemlje i kuća zbog gradnje autoceste, za isplatu zaostalih dugova ličkim prijevoznicima te za nelegalnu eksploataciju kamenoloma.

Vucić tvrdi da je Bechtel isplatio sve dugove prijevoznicima.

Također je isplatio i oko 230.000 američkih dolara 200-tinjku oštećenih stanovnika, uglavnom Ogulina. Još je oko 100-tinjak zahtjeva za isplatu štete stanovnika Like u procesu vještačenja, većinom za štete na zemljištima, a manjim dijelom i za štete na kućama, rekao je.

Potvrdio je da sve tvrtke, pa tako i Bechtel još uvijek kamenolom (kamen i šljunak) eksploatiraju nelegalno, ali da su s Državnim inspektoratom dogovorili da koncesiju za eksploataciju kamenoloma moraju ishoditi do završetka projekta.

Bechtel je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole i uskoro ju očekuje, rekao je.

Državni je inspektorat u studenome prošle godine, na sjednici saborskih odbora iznio podatak da zbog nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina u kamenolomima, za deset prošlogodišnjih mjeseci država potražuje 107 milijuna kuna od tvrtki poput Bechtela, Industrogradnje i Ingre. Riječ je o poduzećima koja su zatečena u nelegalnoj eksploataciji uz trasu buduće autoceste Zagreb-Split.

Po podacima Državnog inspektorata Bechtel bi trebao platiti odštetu od 32 milijuna kuna, Ingra 30 milijuna, a Industrogradnja 4,5 milijuna kuna.

Vucić je rekao da bi Bechtel tu odštetu morao platiti ukoliko ne bi ishodio koncesiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara