Belgija dobila premijera - devet mjeseci nakon izbora

Belgija dobila premijera - devet mjeseci nakon izbora

VOĐA Demokršćanske flamanske stranke Yves Leterme je danas postao premijer Belgije - čak devet mjeseci nakon održanih parlamentarnih izbora.

47-godišnjeg Letermea je premijerom imenovao kralj Albert II nakon što je formalnu ostavku predao Guy Verhofstadt, na izborima poraženi premijer koji je devet mjeseci bio prisiljen voditi prijelaznu vladu.

Leterme je mandat za sastav vlade dobio još nakon izbora 10. lipnja prošle godine, ali je dva puta podnosio ostavku na mjesto mandatara zbog nemogućnosti postizanja sporazuma između flamanskih stranaka - koje traže dalju federalizaciju zemlje i prenošenje ovlasti na regije - i valonskih stranaka koje se tome protive.

Mukotrpan proces nastajanja vlade mnogi drže simbolom dugotrajne institucionalne krize u kojoj se našla Belgija, odnosno etničke podjele na flamanski sjever i valonski (frankofonski) jug.

S obzirom da se na vladu poslije izbora čekalo tako dugo - pri čemu je još prošle godine oboren rekord od 196 dana kojeg je od 1977. držala Nizozemska - mnogi su držali da nije isključeno da će se Belgija nakon 177 godina postojanja podijeliti na samostalnu flamansku i valonsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, valonske su stranke na kraju flamanskima izašle u susret, a Leterme je svoj tvrdi stav posljednjih mjeseci ublažio. To se tumači njegovom hospitalizacijom u veljači, kada mu dijagnosticirano unutarnje krvarenje u želucu i kada mu je liječnička intervencija spasila život.

Novu će vladu osim flamanskih demokršćana činiti valonski Reformistički pokret (MR), Socijalistička stranka (PS) i Humanistički demokratski centar (CdH) te Flamanski liberali i demokrati (VLD).

Za dopredsjednika vlade je imenovan valonski liberal Didier Reynders.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara