BELGIJA PODUPIRE HRVATSKI ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U EU - PICULA

Hrvatska može očekivati da će Belgija podržati njezin zahtjev za punopravno članstvo u EU, rekao je u utorak za Hinu ministar vanjskih poslova Tonino Picula, potvrdivši da će premijer Račan zahtjev, umjesto 18. veljače, podnijeti 21. veljače u Ateni.

Picula je u jednodnevni radni posjet Belgiji doputovao iz Nizozemske u sklopu niza putovanja hrvatskih dužnosnika po europskim metropolama u svrhu lobiranja za hrvatsku kandidaturu za EU. U Bruxellesu se pridružio predsjedniku Stjepanu Mesiću.

U telefonskoj izjavi za Hinu nakon sastanka s belgijskom ministrom vanjskih poslova Louisom Michelom, Picula je kazao da mu je belgijski kolega obećao potporu za hrvatski zahtjev za punopravno članstvo u EU.

´Možemo računati na podršku Belgije´, rekao je Picula.

Picula je potvrdio da će premijer Račan zahtjev za članstvo u EU podnijeti 21. veljače u Ateni, umjesto, kako je prije bilo planirano, 18. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račanov posjet Ateni odgođen je u ponedjeljak zbog obveza grčkog ministra vanjskih poslova Georgiosa Papandreoua.

´Zahtjev će umjesto 18. veljače biti podnesen 21. veljače u Ateni ukoliko ne dođe do novih nepredviđenih okolnosti´, rekao je Picula.

´To je samo dokaz da grčko predsjedništvo želi primiti hrvatski zahtjev´, dodao je, objašnjavajući da je pomicanje na kalendaru uvjetovano isključivo potrebom da se organiziraju važni skupovi na međunarodnoj razini posvećeni Iraku.

Grčko predsjedništvo EU 17. i 18. veljače u Bruxellesu organizira izvanredni sastanak šefova država i vlada EU posvećen iračkoj krizi.

Osim o hrvatskoj kandidaturi za EU, Picula je s Michelom razgovarao i o bilateralnim odnosima te o potrebi jačanja gospodarske suradnje, a dobar dio sastanka bio je posvećen i razmatranju iračke krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara