Belgija ukida zakon o "univerzalnoj nadležnosti"

BELGIJSKI zastupnici započeli su u srijedu s postupkom koji bi trebao rezultirati ukidanjem zakona o "univerzalnoj nadležnosti", koji je omogućavao suđenja u Belgiji za ratnje zločine počinjene bilo gdje u svijetu, te donošenjem novog zakona čiji bi dosezi bili značajno ograničeniji.

Nova ministrica pravosuđa Laurette Onkelinx predstavila je pred sudskim povjerenstvom nacrt zakona kojeg je prošli tjedan usvojila nova belgijska vlada.

Jedva sastavljena liberalno-socijalistička koalicija predvođena premijerom Guy Verhofstadtom 12. je srpnja odlučila ukinuti zakon zbog kojih su pogoršani belgijski odnosi sa SAD-om i Izraelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Belgijski zakon o "univerzalnoj nadležnosti" omogućavao je belgijskim sudovima da sude počiniteljima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, bez obzira na državljanstvo navodnih počinitelja i žrtava i mjesta gdje su zločini bili počinjeni.

Upravo prema tom zakonu podignute su tužbe protiv stranih čelnika, uključujući američkog predsjednika Georgea W. Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona, što je rezultiralo valom prosvjednih nota bez presedana dviju zemalja, inače tradicionalnih saveznika Belgije.

Prema novom zakonu, sudska gonjenja bila bi moguća jedino ako bi imala neke veze s Belgijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara