Belgija uskoro odlučuje o zahtjevu za izručenje Puigdemonta Španjolskoj

Belgija uskoro odlučuje o zahtjevu za izručenje Puigdemonta Španjolskoj
Foto: EPA

BELGIJSKI sud bi 29. listopada trebao odlučiti o zahtjevu Španjolske za izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta pod čijim je vodstvom 2017. proveden zabranjeni referendum o nezavisnosti te proglašena republika Katalonija, izvijestilo je belgijsko pravosuđe.

Puigdemont, koji živi u Belgiji, odbio je izručenje španjolskom pravosuđu koje je za njim raspisalo novi europski uhidbeni nalog.

On se u pratnji svog odvjetnika dobrovoljno odazvao pozivu belgijskog državnog odvjetništva, a nakon izlaska iz zgrade u Bruxellesu rekao je da zasad ostaje u Belgiji te da će se odazvati svaki put kada ga pozovu.

"Sudac mi je upravo izrekao puštanje na slobodu bez plaćanja jamčevine. Mogu izaći iz Belgije uz njegovo dopuštenje", izjavio je Puigdemont.

U Španjolskoj je optužen za poticanje stanovnika na ustanak i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Posljedično je proglasio samostalnu republiku Kataloniju.

Sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena ponovno je izdao europski uhidbeni nalog nakon što je sud izrekao osuđujuće presude bivšim Puigdemontovim suradnicima i članovima njegove vlade.

Španjolski premijer Pedro Sánchez je na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka Europskog vijeća rekao kako se nada da će pravosuđe u provođenju zakona djelovati "unutar i izvan granica zemlje".

Prošli put došlo do tehničkih pogrešaka

Puigdemont je u listopadu 2017., nakon proglašenja republike, otišao u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost.

Španjolski sud je već zatražio njegovo izručenje, no zbog tehničkih pogrešaka u zahtjevu pravosuđe Belgije ga nije bilo izručilo. Španjolski sud je zatim povukao nalog. Puigdemont se i tada dobrovoljno otišao prijaviti u jednu policijsku postaju. Ovaj tjedan je rekao medijima kako vjeruje belgijskom pravosuđu.

Puigdemont je u ljeto 2018. otišao iz Belgije u Finsku gdje je održao predavanje, a na povratku je njegov automobil zaustavljen u Njemačkoj, gdje je bio zadržan. Njemačko pravosuđe odbilo ga je tada izručiti u Španjolsku jer je bio optužen za pobunu, a takva optužba ne postoji u Njemačkoj.

Vrhovni sud u Madridu je osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine koji je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Sud je odbacio optužbu za pobunu, koja je implicirala korištenje nasilja, a na kojoj je inzistiralo državno odvjetništvo.

Puigdemont je rekao da on ne stoji iza nasilnih prosvjeda. "Uvijek smo osuđivali i osuđivat ćemo nasilje. Pokret za nezavisnost je uvijek bio miroljubiv", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara