Belgija vraća nazad svoje državljane povezane s ISIS-om iz sirijskih kampova

Belgija vraća nazad svoje državljane povezane s ISIS-om iz sirijskih kampova
Ilustracija: EPA

BELGIJA i druge zemlje EU-a pripremaju se za evakuaciju svojih državljana optuženih da su povezani s ISIS-om iz kampova na sjeveroistoku Sirije, javlja The Guardian.

Belgijske vlasti obavijestile su danas članove obitelji zatočenih u dva kampa da će pokušati iskoristiti primirje od pet dana između turskih i kurdskih snaga kako bi osigurale povratak državljanima svoje zemlje koji su povezani s teroristima.

I Francuska i Njemačka primit će nazad žene i djecu

I druge zemlje, među kojima Francuska i Njemačka, također traže način da vrate žene i djecu. Još uvijek se ne zna hoće li i Velika Britanija, čijih se tridesetak građana nalazi u ovim kampovima, promijeniti dosadašnji stav o tome da ih ne želi primiti nazad.

Otkako je Trump odlučio povući američke vojne trupe iz Sirije goruće sigurnosno pitanje je što će se dogoditi s optuženim ISIS-ovim borcima. A strahuje se da bi nastala situacija mogla dovesti do kolapsa sigurnosnog sustava u četiri glavna kampa.

Iz jednog detencijskog kampa već je otišlo oko 800 ljudi

Kurdi koji vode ove detencijske kampove već su napustili jedan i tako dozvolili da oko 800 zatočenika otiđe, a među njima je bilo i ISIS-ovaca. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je kako je među njima bilo devet francuskih žena koje su povezane s ISIS-om. Vjeruje se da su i dva britanska državljana također pobjegla.

Predstavnici međunarodnih organizacija izjavili su kako su zatvorenici u tom kampu poznatom kao Ain Issa  uglavnom raseljeni, a da oni koji su imali veze s terorističkim grupama nisu radikalizirani.

"Govorimo o oko 12.000 Sirijaca koji žive u kampovima, većina ih je iz Raqque i okolice. Većina je tu već neko vrijeme, u nekim slučajevima od godinu do tri godine dana", izjavila je Amjad Yamin iz organizacije Save the Children.

Francuska je već vratila nazad desetak djece

Europske države do sada su pokazale malo interesa za povratak boraca, no razmatrale su načine kako vratiti žene i djecu. Francuska je već primila nazad desetak djece. Tijekom posjete Bagdadu u četvrtak Le Drian je rekao kako bi žene koje su se pridružile tzv. kalifatu trebale biti suočene s pravdom u regiji.

"Francuskinje koje su došle u ovu regiju 2015. godine znale su što rade. Nisu bile turistice. Borci protiv Francuske trebali bi biti izvedeni pred sud u Iraku ako je to moguće", rekao je Le Drian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara