Belgijski sud odgodio ročište o izručenju katalonskih političara

Belgijski sud odgodio ročište o izručenju katalonskih političara
Foto: EPA

ZAHTJEVI za izručenjem Carlesa Puigdemonta i dvojice katalonskih autonomaških dužnosnika bit će razmatrani 3. veljače, doznaje se iz više izvora.

Španjolski vrhovni sud je sredinom listopada izdao nove europske uhidbene naloge za Puigdemonta, svrgnutog predsjednika Katalonije i dvojicu njegovih bivših ministara Tonija Comina i Luisa Puiga.

Pobjegli u Belgiju

Sva trojica su pobjegla u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja odcjepljenja te regije u listopadu 2017. Španjolska im želi suditi zbog pronevjere javnog novca, a Puigdemontu i Cominu i zbog pobune.

Belgijsko pravosuđe je trebalo razmotriti tri uhidbena naloga, ali je odlučilo do 3. veljače odgoditi ročište koje je bilo zakazano za ponedjeljak poslijepodne. 

Europski sud pravde u Luksemburgu uz to treba razjasniti pitanje Puigdemontova imuniteta koji je izabran u Europski parlament, rekla je glasnogovornica suda u Bruxellesu. 

Lluis Puig (60) je bio zadužen za kulturu, a Toni Comín (48) za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Referendum o neovisnosti

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju gdje se nalazi Puigdemont koji iz mjesta Waterloo vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara