Belgijski "Theater Stap" u ZKMm-u s predstavom "OOK"

Predstavom "OOK" belgijske skupine "Theater Stap", večeras se u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), nastavlja jubilarni, 20. Tjedan suvremenog plesa.

"Theater Stap" dvadeset godina djeluje u sklopu dnevnog centra koji radi s osobama s poremećajem u razvoju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni članovi te dramsko-plesne skupine koja je već godinu dana na turneji.

Predstava "OOK" utemeljena je na osobnim snovima deset izvođača na sceni, to su male priče o njima i onom što ih okupira. Ta "izrazito duhovita i dirljiva 75-minutna predstava pokazuje kako se mentalno hendikepirane osobe na specifičan način mogu uključiti u širi društveni spektar", ističu organizatori Tjedna.

Na konferenciji je najavljen i nastup francuske koreografkinje Karine Ponties, 1. lipnja u "Gavelli".

Ponties ističe da predstava "Brutalis", s kojom će nastupiti, nije solo, unatoč činjenici da ona pleše sama, već je riječ o zajedničkom radu majstora svjetla, scenografa, glazbenika, crtača stripa koji ju je nadahnuo za predstavu i scenskog radnika.

Predstavu prati izložba strip autora Thierryja Van Hasselta u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, s kojim je u suradnji Ponties napravila "Brutalis".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su predstavili i projekt MAPA (Moving Academy for Performing Arts), u povodu 10. obljetnice tog međunarodnog projekta koji djeluje na relaciji Amsterdam-Zagreb-Berlin.

Projekt na Tjednu gostuje s radionicom "Projekcija i ples", prezentacijom mladih plesača i međunarodnim kongresom koji će, oko teme međunarodne kulturne suradnje, okupiti 50-ak stručnjaka.

U subotu, 31. svibnja u "Gavelli" nastupa belgijsko-švicarska skupina "Zoo" s predstavom "Verosimile".

Idući tjedan festival počinje nastupom austrijske skupine "Dans.Kias", slijede također austrijski "Artificial Horizon", britanski "Random Dance" i belgijski "Damaged Goods".

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara