Beljak: Zna li Plenković da će porez na nekretnine nastupiti 1. siječnja?

Beljak: Zna li Plenković da će porez na nekretnine nastupiti 1. siječnja?

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HSS-a Krešimir Beljak u subotu je u Varaždinu ocijenio da je otkup dionica Ine samo priča kako bi se zamaglili svi ostali problemi i da se vlada ne snalazi oko niza pitanja, kao što je i porez na nekretnine.

Beljak  je u subotu u Varaždinu obišao Špancirfest u društvu varaždinskog župana i predsjednika Narodne stranke – reformista Radimira Čačića. U opuštenoj atmosferi varaždinskih ulica predsjednici dviju, kako je rekao Čačić, „bliskih stranaka na centru“, razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj.

Predsjednik HSS-a je o vladinoj najavi otkupa dionica Ine rekao da je to „samo priča da bi se zamaglili svi ostali problemi i sve ostale nesposobnosti vlade, premijera i svih ministara“.

„Sad se izvlači priča da ćemo kupovati dionice Ine, što je smiješna priča, S druge strane, imamo zakon o Agrokoru koji dodatno izvlači novac iz državnog proračuna. Imamo nesnalaženje vlade oko cijelog niza tekućih stvari, kao što je porez na nekretnine kojeg bi malo povlačili, malo ne povlačili. Parafrazirat ću bivšeg predsjednika vlade i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera: 'Ne znaju jel' bi piškili ili kakili'“, rekao je Beljak. Kako je istaknuo, porez na nekretnine nemoguće je uvesti pošteno jer nisu riješene zemljišne knjige i ne može se znati procjena prave vrijednosti nekretnina.

Beljak, koji je i gradonačelnik Samobora, zamjerio je vladi što napada gradonačelnike i načelnike zbog provedbe cijele priče, jer misle da je porez odgođen.

„Dok se ne promijeni zakon, porez na nekretnine stupit će na snagu, za informaciju gospodinu Plenkoviću, 1. siječnja. 2018, osim ako sabor ne promijeni zakon. Ti ljudi doista ne znaju što rade“,  ocijenio je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čačić: Još sam u Milanovićevoj vladi bio protiv poreza na nekretnine 

Čačić je rekao da je on još u vladi Zorana Milanovića bio protiv poreza na nekretnine i da je HNS, čiji je tada bio predsjednik, donio odluku da „nikada neće podržati dodatno porezno opterećenje građana“.

„Razina poreznog opterećenja kojeg hrvatski građani podnose bitno je veća od europskog prosjeka i standarda. Dok ne dođe do rasta BDP-a i paralelno smanjenja poreznog opterećenja, tek se onda može o tome razgovarati. A za porez na nekretnine prva je pretpostavka sređivanje knjiga“, rekao je Čačić

On smatra da će u tom „neredu“ primarno stradati kontinent i sjever Hrvatske zbog „udara na poljoprivredne objekte u ruralnom prostoru kontinenta, što nije problem jadranskih gradova“.

„Stvari nisu pripremljene i pozdravljam tragove odgovornosti u smislu da se cijela priča zaustavi, ali to treba reći i sabor“, dodao je Čačić.

Za najavu otkupa dionica Ine rekao je da je to bio „zanimljiv marketinški potez, atraktivan božićni dar“ nakon što smo izgubili arbitražu te da je cijela priča farsična od trenutka kada je rečeno da će se to učiniti bez povećanja javnog duga.

Predsjednik Reformista smatra da Ini ne treba politikantstvo već tržišni način mišljenja i upravljanja, tako da u Ini bude nekoliko snažnih svjetskih kompanija, a ne samo jedna. „Ali kao država moramo zadržati pravo veta ili da utječemo na strateške odluke, što sad nemamo“, zaključio je Čačić.

Komentirajući Špancirfest, Beljak je rekao da su u Samoboru puno naučili od varaždinske manifestacije te da oba grada znaju iskoristiti svoju povijesnu baštinu za organizaciju turistički atraktivnih događaja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara