Beograd mijenja ime ulice nogometaša povezanog s NDH

Beograd mijenja ime ulice nogometaša povezanog s NDH
Foto: Wikipedia

POVJERENSTVO za spomenike, nazive i trgove beogradske skupštine predložilo je da se hitno izmijeni naziv Ulice Emila Perške, prijeratnog hrvatskog nogometaša i jugoslavenskog reprezentativca, zbog njegove povezanosti s NDH.

Očekuje se da će beogradska skupština odluku potvrditi sutra.

Po Perški je imenovana ulica koja se prije zvala po antifašističkom borcu i narodnom heroju Stjepanu Filipoviću iz Opuzena kojeg su nacisti objesili u Valjevu 1942.

Podrijetlom Slovak, radio je u policiji

Donositelji odluke vodili su obrazloženjem da je Perška, igrač Građanskog, bio zvijezda prijeratnog jugoslavenskog nogometa te da je "prvi igrač koji je odigrao deset utakmica za nacionalni tim u prvom desetljeću nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca". Ta je odluka objavljena u Službenom listu Grada Beograda 4. ožujka ove godine.

Međutim, ubrzo su srpski mediji počeli pisati da je Perška, mada podrijetlom Slovak, bio sljedbenik politike NDH i ustaškog pokreta te da je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

"Pobornik ustaškog pokreta"

Nakon velike bure u javnosti, neslužbeno je bilo najavljeno da će gradsko Povjerenstvo za imena ulica i trgova reagirati na to.

"Odluka da ime ulice čuvenog borca protiv fašizma Stevana Filipovića ponese naziv Emila Perške, nekadašnjeg dužnosnika NDH i pobornika ustaškog pokreta, bit će hitno izmijenjena", objavio je jučer prorežimski tabloid Kurir. 

Filipovićeva fotografija s visoko uzdignutim rukama i stisnutim šakama prije vješanja u Valjevu postala je simbol antifašizma i nalazi se, među ostalim, i u sjedištu UN-a.

Spomenik Stjepanu Filipoviću u rodnom Opuzenu dignut je u zrak 1991. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara