Beograd: Nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari

U NASTAVKU suđenja optuženima za zločin na Ovčari pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, poslije stanke od dva tjedna, sud pokušava utvrditi tko je naredio povlačenje vojske s Ovčare, odnosno prepuštanje zarobljenika iz vukovarske bolnice pripadnicima Teritorijalne obrane.

Svjedok Borivoj Tešić, zapovjednik brigade Prvog gardijskog bataljuna 1991. godine u Vukovaru, a danas načelnik Žandarmerije MUP-a Srbije u srijedu je izjavio da je do pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine Teritorijalna obrana bila podređena Gardijskoj brigadi JNA, a 19. ili 20. studenoga je pukovnik Mile Mrkšić usmeno, a 21. studenoga i pismeno, naredio da zapovjedništvo nad teritorijalcima preuzme 80. motorizirana brigada iz Kragujevca.

"Od prestanka borbe u Vukovaru TO više nije bila u mojem sastavu niti sam ju ja angažirao bilo gdje, a pod čijim su zapovjedništvom bili teritorijalci od 18. do 21. studenoga morate pitati generala Mrkšića", kazao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je potvrdio da poznaje prvooptuženog Miroljuba Vujovića, drugooptuženog Stanka Vujanovića kao i optuženog Milana Lančužanina.

Svi su oni inače u svojim obranama tvrdili da Teritorijalna obrana Vukovara uopće nije postojala i da su oni kao civili samo pomagali JNA u snalaženju u Vukovaru, odnosno da su bili "vodiči".

Svjedok je također izjavio da nikad nije bio na Ovčari i da je za zločin čuo tek godinu i pol ili dvije godine kasnije od generala Zorana Stankovića, današnjeg načelnika Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Suđenje se nastavlja u četvrtak ispitivanjem ostalih svjedoka Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, pripadnika bivše JNA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara