Beograd: Nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari

Dragovoljci iz Srbije stalno su sumnjičili pripadnike JNA za izdaju i njihove postrojbe imale su drukčiji status od regularnih postrojbi JNA, izjavio je u četvrtak u nastavku svjedočenja na suđenju za zločin na Ovčari, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, Aleksandar Vasiljević koji je 1991. godine bio načelnik Uprave sigurnosti JNA.

Odgovarajući na pitanja drugooptuženog Stanka Vujanovića, bivšeg zamjenika zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara, Vasiljević je rekao da JNA nije imala potpunu kontrolu nad dobrovoljačkim postrojbama i da su pripadnici takvih postrojbi mogli po vlastitom nahođenju i izboru ići na borbene položaje. Da bi potkrijepio svoje tvrdnje, Vasiljević se pozvao i na Ratni dnevnik Gardijske brigade JNA koji mu je predočio Haški sud kad je svjedočio protiv Slobodana Miloševića.

U tom dnevniku primjerice piše da su "dobrovoljci iz Srbije" stalno optuživali pripadnike JNA da su "izdajnici i nepouzdani", rekao je Vasiljević.

Nakon Vasiljevića, svjedočio je rezervni kapetan Svetolik Vukić, 1991. godine pripadnik kragujevačke 80. motorizirane brigade, koji je bio na Ovčari sat ili dva tog popodneva kad su dovezeni zarobljenici iz Vukovarske bolnice. Svjedok je izjavio da u vrijeme kad je on bio na Ovčari nije primijetio maltretiranje zarobljenika, koji su se razlikovali od prethodne skupine, jer su bili uglavnom u civilu, glava i ruku zamotanih u zavoje. Za zločin je, kako je rekao, doznao puno kasnije iz novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na optuženičkoj klupi u procesu protiv 17-ero optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, ubuduće će sjediti jedan optuženi manje, jer je vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu u četvrtak razdvojilo postupak protiv Milana Bulića, nekadašnjeg stanovnika Vukovara, optuženoga da je sudjelovao u ubojstvu ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Optuženi Bulić, potvrdili su sudski vještaci, pati od progresivne bolesti motornog neurona, te iako je sposoban pratiti postupak, nije u stanju izdržati svakodnevno dugo sjedenje u sudnici. Postupak protiv njega razdvojen je od postupka protiv ostalih 16 optuženih, ali će mu se se suđenje nastaviti po istoj optužnici.

Suđenje se nastavlja u petak ispitivanjem novih svjedoka optužnice.

(Hina) xttag ysbad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara