Beograd: Odgoda suđenja za zločin na Ibarskoj magistrali

SUĐENJE optuženima za atentat na Ibarskoj magistrali u kojem su 3. listopada 1999. godine poginula četvorica visokih dužnosnika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, u ponedjeljak nije počelo u beogradskom Okružnom sudu, jer se u tom sudu nije pojavio niti jedan od četvorice pozvanih svjedoka, zaposlenika Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije koji su sudjelovali u praćenju Vuka Draškovića na dan atentata.

Za zločin na Ibarskoj magistrali optuženi su bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija, bivši šef Resora državne sigurnosti Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra te službe Milan Radonjić, bivši šef Savezne uprave carina Mihalj Kertes i bivši šef beogradske policije Branko Đurić, te nekoliko pripadnika Jedinice za specijalne operacije, raspuštene nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine.

Prvooptuženi u slučaju četverostrukog ubojstva na Ibarskoj magistrali Ulemek Legija, prvooptuženi je i u postupcima za ubojstvo premijera Đinđića, otmicu i ubojstvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, kao i u postupku protiv kriminalnog "zemunskog klana" zbog 15 ubojstava, četiri otmice i dva teroristička napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrijeme atentata na Ibarskoj magistrali, Vuk Drašković - koji je i sam bio lakše ozlijeđen, bio je vođa najjače oporbene stranke režimu Slobodana Miloševića. Atentat, u kojem je poginuo i rođeni brat Draškovićeve supruge Danice, Veselin Bošković, izvršen je kamionom koji je Savezna uprava carina dala na uporabu Resoru državne sigurnosti MUP-a Srbije, a kao neposredni izvršitelji atentata označeni su tadašnji pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Ovo je drugo, ponovljeno suđenje za zločin na Ibarskoj magistrali. Raniju presudu ukinuo je Vrhovni sud Srbije, a u ponovljenom suđenju optužnica je proširena i na Ulemeka Legiju, Branka Đurića i Mihalja Kertesa.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara