Berlin pozdravlja odluku NATO-a o pripremi obrane Turske

NJEMAČKA vlada pozdravila je kompromis postignut u NATO-u koji omogućuje nastavak planiranja obrane Turske u slučaju rata protiv Iraka, dok se istodobno podupiru napori Ujedinjenih naroda za izbjegavanje rata.

Glasnogovornik njemačke vlade Bela Anda rekao je da dogovor postignut u nedjelju navečer u Bruxellesu znači kako će planiranje obrane Turske uključiti ´isključivo obrambene mjere koje bi trebale zaštititi´ članicu NATO-a Tursku. Prema njegovim riječima, to ne znači promjenu njemačke politike prema Iraku, a Belin i dalje ´nastavlja isključivati rat´. On je također istaknuo kako je donesena odluka popraćena ´jasnom izjavom o tome da zemlje članice

podupiru napore OUN na mirnom rješenju iračke krize´.

Ranije je vlada kancelara Gerharda Schroedera bila zabrinuta zbog mogućnosti da bi odluka veleposlanika NATO-a mogla poslati negativan signal glede napora za rješavanje iračke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari su primijetili da je Njemačka bila napadno tiha tijekom nedjeljnih rasprava koje su vođene u 18-članom Vijeću za planiranje obrane NATO-a, kojega Francuska nije članica, a ne u 19-članom Vijeću NATO-a, u kojem sudjeluje i Francuska.

Njemačka, Belgija i Francuska upozorile su prošlog tjedna da bi pokretanje vojnih resursa prema turskoj granici s Irakom - u sklopu priprema za obranu Turske - moglo aktivno uključiti NATO u američko jačanje snaga u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara