Berlin zabranio glumcima da iznuđuju novac turista na Checkpoint Charlieju

Berlin zabranio glumcima da iznuđuju novac turista na Checkpoint Charlieju
Foto: EPA

GRADSKE vlasti njemačke prijestolnice zabranile su lokalnim izvođačima da nose američke vojne uniforme na Checkpoint Charlieju, čuvenom hladnoratovskom prijelazu između istočnog i zapadnog Berlina.

Glumci iskorištavaju turiste tražeći novac za fotografiranje na prijelazu i zato su vlasti gradske četvrti Centar (Mitte) oduzeli dozvolu za nastup poznatoj skupini Dance Factory, piše njemački list Bild, a prenosi BBC. Glumci tvrde da su prihvaćali samo dobrovoljni prilog koji bi im turisti davali za poziranje na fotografiji. Ali tajnom akcijom policajaca prerušenih u turiste otkriveno je da su glumci tražili 4 eura za te usluge i verbalno zlostavljali one koji su odbijali platiti.

Glumci odjeveni u uniforme američkih vojnika nalaze se na Checkpoint Charlieju zadnjih 20 godina kako bi pozirali s turistima. Mnogi stanovnici Berlina nisu zadovoljni što se na ulici mogu kupiti suveniri poput sovjetskih šubara, plinskih maski i dijelova Berlinskog zida. 

Najpoznatiji granični prijelaz

Checkpoint Charlie je bio jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina između 1945. i 1990. Nalazio se između američkog i sovjetskog sektora kao i između gradskih četvrti Mitte u istočnom Berlinu i Kreuzberga u zapadnom Berlinu.

Kontrolni punkt je srušen 22. lipnja 1990., kao dio procesa koji je vodio ka ujedinjenju Njemačke, a danas je ostao samo tzv. zid muzej (Mauermuseum). Danas se Checkpoint Charlie ubraja u najvažnije znamenitosti Berlina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara