Berlinski filmski festival između Hollywooda i Europe

SUDEĆI po filmovima koji su ušli u službenu konkurenciju ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, izgleda da će Berlinale 2003. pokušati premostiti filmski jaz između Hollywooda i Europe.

53. izdanje Berlinskog filmskog festivala, koji će trajati od 6. do 16. veljače, otvorit će mjuzikl ´Chicago´, a zatvoriti Scorsesejev film ´Gangs of New York´.

S ciljem zasjenjivanja festivala u Cannesu, skoro polovica filmova u konkurenciji u Berlinu će imati svjetsku premijeru. Među njima je i Michael Winterbottom s dramom ´In this World´ o mladom afganistanskom emigrantu (sadržaj filma je u skladu s temom festivala - tretman ratnih izbjeglica i imigranata), te kineska ljubavna priča ´Zhou Yu De Huoche´ Suna Zhoua.

Za Zlatnog i Srebrnog medvjeda borit će se ukupno 22 filma. Oko 400 filmova prikazat će se u ostalim kategorijama, a njih stotine na Europskom filmskom sajmu koji se održava paralelno.

Rijetko je kad kao ove godine uspostavljena ravnoteža između holivudskih te europskih i azijskih filmova. Razlog tome je novi direktor festivala Dieter Kosslick koji je tu dužnost prije 18 mjeseci preuzeo od Moritza de Hadelna.

Hadeln je dvadeset godina bio na čelu festivala, no često se zbog sklonosti Hollywoodu i visokobudžetnim filmovima zamjerao europskim filmašima.

U nezavisnom ozračju, svjetsku premijeru imat će australski film ´Alexandra´s Project´ Rolfa de Heera, klaustrofobičan triler o braku.

Premijerno će se prikazati i kinesko-njemačka produkcija ´Mang Jing´, prvi igrani film redatelja dokumentarnih filmova Lija Yanga, te nizozemski mjuzikl ´Ja Zuster, Nee Zuster´, nastala po uspješnoj TV seriji iz 60-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica Isabel Coixet predstavit će svoju španjolsko-kanadsku koprodukciju ´My Life Without Me´, a u konkurenciji se izdvajaju još njemački ´Distant Lights´ smješten na njemačko-poljsku granicu, slovenski ´Spare Parts´ o prodaji ljudskih organa te senegalski ´Madame Brouette´ o jadima samohrane majke.

Za nagrade će se natjecati i američki filmovi ´Solaris´ Stevena Soderberga, ´The 25th Hour´ Spikea Leeja, ´Adaptation´ Spikea Jonzea i ´The Hours´ Stephena Daldryja.

Izvan konkurencije prikazat će se prvi film predstavnika Dogme Danca Thomasa Vinterberga na engleskom, ´It is All About Love´, kombinacija ljubavne priče, trilera i SF-a.

Danska redateljica Lone Scherfig (prošlogodišnja dobitnica Srebrnog medvjeda) dolazi s komedijom ´Wilbur Wants to Kill Himself´, koju će prikazati također izvan konkurencije.

Počasna gošća festivala Anouk Aimee ima glavnu ulogu u filmu ´La Petite Prairie Aux Bouleaux´ Marceline Loridan-Ivens koja u tom filmu rekonstruira vlastitu deportaciju u Auschwitz.

U čast ovogodišnjeg predsjednika žirija, kanadskog redatelja Atoma Egoyana, izvan konkurencije prikazat će se njegov film ´Ararat´ o genocidu nad Armencima u Prvom svjetskom ratu. I njemačko-bjeloruska koprodukcija ´Babi Yar´ bavi se ratom, to je tragična priča o slabo poznatom krvavom pohodu nacističkih vojnika na Kijev 1941. kada je bilo ubijeno više od 33 tisuće ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara