Bernie Sanders odustao od utrke za demokratskog kandidata za predsjednika

Bernie Sanders odustao od utrke za demokratskog kandidata za predsjednika
Foto: EPA

AMERIČKI senator Bernie Sanders odustao je od kampanje za demokratskog kandidata za predsjednika na sljedećim izborima. 

Ovo mu je bila druga kandidatura.

Sanders je ovim potezom otvorio put Joeu Bidenu, bivšem potpredsjedniku SAD-a, ka demokratskoj nominaciji i srazu s Trumpom na izborima za novog predsjednika SAD-a.

Iz Sandersove kampanje su poručili kako su odluku donijeli na sastanku osoblja koje radi na kampanji.

Kako su se odvijali predizbori?

Predizbori su ove godine tekli neobično. U prve tri države Sanders je nadmoćno pobijedio te se činilo kako će on biti nominiran ispred demokrata. 

U posljednjem danu veljače se sve preokrenulo protiv Sandersa i u Bidenovu korist. Biden je odnio nadmoćnu pobjedu u Južnoj Karolini i tu je počeo kraj Sandersove kampanje. 

U međuvremenu se u predizbore uključila i pandemija koronavirusa koja je dovela do obustave kampanje licem u lice te su kandidati sadržaj kojima su pokušavali doprijeti do glasača počeli objavljivati na društvenim mrežama.

Trump pozvao njegove ljude da se pridruže republikancima

Sedamdesetosmogodišnji Sanders, senator iz Vermonta, kampanju je vodio zalažući se da vlada preuzme nadzor nad zdravstvenim sustavom te tako osigura zdravstvenu zaštitu za sve u SAD-u. 

Ocjenjuje se da je Sanders, od prve kandidature  2016. do sadašnje, demokratsku stranku pomaknuo lijevo no nije uspio oko sebe izgraditi koaliciju u bazi iako je najpopularniji kandidat među mladima.

"Hvala svima koji su me podržavali u dvije predizborne kampanje", poručio je u obraćanju putem interneta vidno emotivni Sanders svojim pristašama potvrdivši povlačenje iz kampanje, izvijestila je ANSA.

"Zaključio sam da ova bitka za demokratsku nominaciju neće uspjeti. Tako da danas obustavljam svoju kampanju", poručio je Sanders iz svog doma u Burlingtonu u Vermontu.

"To je bila bolna odluka. No iako je naša kampanja došla kraju, naš je pokret dobio ideološku bitku u stranci iako nije osvojio nominaciju", rekao je, prenosi ANSA.

"Bernie Sanders je ispao! Njegovi bi ljudi trebali doći u Republikansku stranku", napisao je Trump na Twitteru optuživši Demokratsku stranku da je izbacila socijalističkog kandidata.

"Sanders je ispao zahvaljujući Elizabeth Warren. Da nije bilo nje Bernie bi dobio gotovo svaku državu na superutorak! Završilo je točno kako je htjela Demokratska stranka", ustvrdio je Trump.

Takozvani "superutorak" je dan na koji su se u ožujku održali demokratski predizbori u 14 država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara