Bernie Sanders predložio legalizaciju marihuane na federalnoj razini

Bernie Sanders predložio legalizaciju marihuane na federalnoj razini

Foto: Hina

NEZAVISNI senator Bernie Sanders koji se natječe za demokratskog predstavnika u američkoj predsjedničkoj utrci jučer je u Senatu predložio zakon koji bi legalizirao marihuanu na federalnoj razini, javlja The Hill.

Zakon nazvan "Dokidanje federalne prohibicije marihuane" traži uklanjanje kanabisa s liste "najopasnijih droga" Agencije za suzbijanje droge (DEA) i liste "Kontroliranih tvari" koja regulira proizvodnju, posjedovanje i korištenje pojedinih droga, navodi Huffington Post.

"Previše Amerikanaca je vidjelo razaranje svojih života zbog kaznenih zapisa povezanih s korištenjem marihuane," rekao je senator prošlog tjedna na Sveučilištu George Mason. "To je pogrešno. To se mora promijeni".

Analitičari ocjenjuju da usvajanje zakona, prvog takvog predloženog u Senatu, nije izgledno, ali ističu njegovu važnost za daljnju reformu politike o drogama u SAD-u. Prema izvješću ACLU-a, u Americi je od 2001. do 2010. godine bilo 8.2 milijuna uhićenja povezanih s marihuanom.

Sanders je jedini predsjednički kandidat koji se u kampanji ne susteže od zagovaranja legalizacije marihuane, njegova protukandidatkinja, Hillary Clinton, kaže da bi radije pričekala razvoj situacije u Koloradu, Washingtonu, Oregonu i Aljaski, kao i glavnom gradu Washingtonu DC koji su redom ozakonili ili olakšali korištenje kanabisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara