Beroš komentirao Capaka koji se grlio na konferenciji, a sad je u izolaciji

Beroš komentirao Capaka koji se grlio na konferenciji, a sad je u izolaciji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

MINISTAR Vili Beroš gostovao je danas u dnevniku RTL televizije, gdje je odgovarao na pitanja o novoj situaciji vezanoj za širenje koronavirusa u Hrvatskoj.

Koliko je zaraženih u Hrvatskoj?

“Ako se sjećate, na početku krize rekli smo komunicirati brojeve u 24-satnim intervalima, prema tome je relevantno da je danas u 14 sati bilo 11 novooboljelih, a za nove podatke ćemo vidjeti sutra u 14 sati”, rekao je.

Je li Split novo žarište?

“Ne možemo ga takvim smatrati, iako ima par uvezenih slučajeva. Ima importiranih slučajeva, zarazili su bližnje, radi se o osobnim kontaktima, a lokalne transmisije nema. Upravo Split pokazuje koliko je važno poštovati mjere Stožera, higijenu ruku, kihanja ili kašljanja. To sprječava širenje epidemije. Mogao bih reći da putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje i vani i po povratku”, rekao je.

Radi li splitski Stožer dobar posao?

“Mislim da ga rade dobro, to pokazuje i brzo rješenje situacije na Braču. Ljudi se vraćaju iz inozemstva u Split, a dalje ne ovisi o Stožeru, nego o samim građanima. Virus je oko nas”, rekao je.

Što sa strancima, odnosno jednom ženom koja je došla poslovno i koja je pozitivna?

“Ne mijenja ništa trenutno jedan slučaj. Jasno je da postoje zemlje sa sličnom ili boljom situacijom i tu se ništa neće mijenjati, a razmislit ćemo o mjerama za zemlje gdje je lošije.”

Pozivamo građane da ne putuju van, a druge pozivamo da dođu u Hrvatsku, je li to neodgovorno?

“Rekao sam da putovanje nije problem, nego ponašanje. Prema tome, nadamo se da će turisti nastojati doći zdravi i da će vidjeti kako se ponašaju naši građani i da ćemo tako smanjiti širenje virusa”, kaže.

Capak se grlio na konferenciji na kojoj je zaražen, kako onda očekivati da građani slušaju?

“Ne bih rekao da je opušten, svakome se može dogoditi kontakt s covid-19 pozitivnim. Važna je prevencija. Mogu reći i da su tu okolnosti bile drugačije, da zaraze možda ne bi bilo, ali opreza nikada dosta”, kaže.

Je li održavanje izbora upitno?

“Gledamo epidemiološku situaciju iz sata u sat i u ovisnosti o njoj razmišljat ćemo i o svim drugim koracima. Mjere će biti usklađene. Ako bude epidemiološka situacija da to dozvoljava, izbori idu, ako se pogorša, konzultirat ćemo se s DIP-om i odlučiti o daljnjim potezima”, zaključio je Beroš za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara