Beroš objasnio što će biti s mjerama i što sad namjerava Stožer

Beroš objasnio što će biti s mjerama i što sad namjerava Stožer
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U HRVATSKOJ su od jučer 53 osobe zaražene koronavirusom. Jedna je osoba preminula, a ukupno je trenutačno zaraženih 934. U bolnici se liječi 91 pacijent, četiri osobe su na respiratoru, a u samoizolaciji ih je više od 4500.

Broj novozaraženih se stabilizirao posljednjih dana. No problem su žarišta koja se stalno pojavljuju. Zadar, Đakovo, Zagreb, pa sada Kutina. Ministar zdravstva Vili Beroš je u Dnevniku HRT-a odgovarao na pitanje kako to obuzdati.

"U zadnjih oko dva tjedna imamo stalno neke nove izazove, prvo je to bio import iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih", rekao je Beroš.

"Moramo shvatiti da takva okupljanja predstavljaju apsolutno veliki rizik za širenje virusa i da se moramo pridržavati tih mjera koje ukazuju na potreban razmak, na izbjegavanje kontakta, isto tako i na dezinfekciju i sve ono što je potrebno. Dakle, toga moramo svi biti svjesni", dodao je.

Također je kazao i da neće zabraniti takva okupljanja.

Neće se uvoditi strože mjere za svadbe, ali bi se mogle uvesti strože preporuke

"To nam nije intencija. Intencija je eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na ta okupljanja", kazao je Beroš. Pod tim se misli, kazao je, na sva privatna okupljanja.

"Nema razlike između vjenčanja, proslave krizmi, mature ili nečeg drugog, ili nekakva događanja tipa sportskih natjecanja. Svako ono okupljanje gdje imamo više ljudi na kupu predstavlja određeni rizik", kazao je ministar Beroš.

"Sada razmatramo mogućnost mijenjanja, revidiranja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se upravo odnose na ova okupljanja. Isto se odnosi na recimo vođenje evidencije, na mjerenje temperature prije samog održavanja takvog skupa. Isto tako apsolutne potrebe dezinfekcije, ali i nadzora", pojasnio je Beroš.

Ako te mjere ne poluče rezultate, dodao je, onda će poduzimati neke druge potrebne mjere "kojima ćemo nastojati ograničiti širenje virusa".

"Iz dana u dan, iz sata u sat pratimo epidemiološku situaciju."

Strože mjere na granicama?

U Bosni i Hercegovini i Srbiji - epidemija bukti. U Srbiji je zdravstveni sustav na rubu kolapsa. Na pitanje razmatraju li zatvaranje granica za te dvije zemlje, ministar je odgovorio da svakodnevno rade situacijske analize koje ukazuju na sve što se u epidemiološkom smislu dešava u RH i u susjednim zemljama.

"I jutros smo na sastanku Stožera razgovarali o onim mjerama koje ćemo eventualno poduzeti. Međutim, vi morate znati da našom odlukom od 30. lipnja za državljane tih susjednih zemalja i tako vrijedi nemogućnost dolaska u RH, osim u određenim iznimnim situacijama", kazao je Beroš i dodao: "Naravno da sada razmišljamo i za te iznimne situacije pooštriti kriterije, eventualno po potrebi uvesti i onu poznatu mjeru samoizolacije, s time da još uvijek razmatramo da li bi to bila izolacija u trajanju od dva tjedna, ili kao u nekim drugim zemljama, od tjedan dana plus testiranje."

Sve je to, kazao je, "na stolu".

"Iz dana u dan, iz sata u sat pratimo epidemiološku situaciju i nastojat ćemo upravo u koordinaciji s epidemiolozima uvesti one mjere koje su optimalne u datom trenutku", rekao je ministar Beroš.

Slovenci kažu da bi mogli završiti na crvenoj listi, a Beroš tvrdi da bi mogli doći na zelenu

Neki slovenski mediji navode da bi se Hrvatska mogla naći na tzv. crvenoj listi - epidemiološki nesigurnih država, i to navodno zbog premalo testiranja.

"Riječ je o njihovim listama koje se odnose na broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Dakle nema one restrikcije ili skale koja se odnosi na broj testiranih", pojasnio je Beroš.

Dodao je da po njihovim kriterijima mi doista ulazimo u "žuto".

"Međutim, naš broj je posljednjih dana nešto manji, situacija se stabilizira, tako da vjerujem da ćemo uz ove nove mjere postići stabilizaciju stanja, smanjiti taj broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i da ćemo se ponovno naći na zelenoj listi", kazao je ministar Beroš.

Na pitanje ostaje li u vladi, ostaje li ministar, odgovorio je: "To je moja želja, ali još nisam s gospodinom predsjednikom vlade razgovarao o tome pa ćemo vidjeti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara