Mladi će ovog ljeta moći potpuno besplatno putovati vlakom po Europi

Mladi će ovog ljeta moći potpuno besplatno putovati vlakom po Europi

Screenshot: YouTube

MLADI Europljani od ovog ljeta moći će željeznicom putovati potpuno besplatno. Doduše samo na mjesec dana, ali i to će mnogima omogućiti da lakše posjete druge države. Europska unija za to će ove godine izdvojiti 12 milijuna eura. Računaju da će tako između 20 i 30 tisuća mladih Europljana moći besplatno putovati željeznicom, ali i autobusima i trajektima u dijelovima Europske unije koji nisu pokriveni InterRailom poput Estonije, Latvije i Malte.

Uskoro detalji o prijavama

Ovog će se ljeta provoditi pilot projekt, detalji o načinima prijave i uvjetima za dobivanje besplatne jednomjesečne karte još uvijek nisu objavljeni, a ako on bude uspješan mogao bi se proširiti na sve Europljane s 18 godina. To bi Europsku uniju koštalo milijardu eura pa je razumljivo da je početak oprezan i ograničen.

''Važno je da svim mladim ljudima ponudimo priliku da prošire obzore i dožive druge zemlje. Obrazovanje nije samo ono što učimo u učionicama nego i ono što sami otkrijemo o kulturi i običajima drugih Europljana'', rekao je Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje i mlade.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara