Beus Richembergh izložio mogući Karamarkov plan kako da iz cijele afere izađe još moćniji

Beus Richembergh izložio mogući Karamarkov plan kako da iz cijele afere izađe još moćniji

Foto: Hina

ZASTUPNIK HNS-a Goran Beus Richembergh sinoć je na Facebooku napisao status pod naslovom "Karamarkov državni udar?", a koji je izazvao zanimanje u javnosti jer su ga brzo prenijeli svi mediji.

"Karamarkov državni udar?

Sad se treba dobro pripremiti za novu HDZ-ovu podvalu. Ako Orešković ne podnese ostavku, HDZ ce za par dana ili povuci sve svoje članove iz vlade i tjerati Oreškovića da učini isto ili tražiti u Saboru izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi, a od predsjednice ultimativno zahtijevati da mandat za sastavljanje nove vlade da Karamarku kako bi kupovao i silio preslagivanje nove većine. Ako nas toga dana na ulice ne izađe bar 200 tisuća sa zahtjevom za novim izborima, onda smo stoka ne sitnog zuba, nego bez zuba.

Aktivirat će se sigurno članak 116. Ustava i čeka nas agonija od najmanje još 30 do 45 dana do odluke o raspuštanju Sabora. Ali baš zato pritisak naroda i javnosti je sad najvažniji", napisao je sinoć HNS-ovac.

Danas je, pak, svoje sinoćnje priopćenje još dodatno objasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Da pojasnim malo svoj jučerašnji post koji je izazvao veliko zanimanje ali i nedoumice. Karamarko je (dobro) procijenio dvije stvari. Da na eventualnom glasovanju o povjerenju njemu kao prvom potpredsjedniku vlade zasigurno pada jer ovoga časa postoji 76 ruku koje bi ga detronizirale i teško ponizile. Međutim i to da još uvijek u Saboru ne postoji 76 ruku koje bi se podigle za odluku o samoraspuštanju i raspisivanju novih izbora prema Članku 78. Ustava. (Naime, zastupnici Mosta i još nekih drugih manjih stranaka jesu za prvu opciju jer bi podržali vladu bez Karamarka ali se još uvijek nećkaju oko druge jer se boje izvanrednih izbora.)

Zato će sada učiniti sve da dobije na vremenu kako bi izvršio pritisak na dio neopredjeljenih zastupnika i pokušao presložiti novu većinu. S pozicije potpredsjednika vlade kojemu prijeti izglasavanje nepovjerenja mu je to mnogo teže nego s pozicije novoga mandatara iza kojega je stala predsjednica Republike.

"Mora natjerati Oreškovića na ostavku"

U tome smislu on mora ili natjerati Oreškovića da podnese ostavku (jer vlada je formalno pala tek kada padne premijer) ili zahtijevati izglasavanje nepovjerenja Vladi (što će biti lakši posao ako se iz nje prije toga povuku svi ministri i zamjenici iz HDZ-a jer to automatski blokira daljnji rad vlade).

Nada se da će pad ove vlade prestrašiti dio neodlučnih zastupnika i da će ih nagovoriti da ga podrže kao novoga mandatara (lakše je dobiti potpis za mandatara nego ruku na glasovanju o povjerenju budućoj vladi jer to ovisi i o obećanjima nove vlade, al za to onda ima mjesec dana za 'uvjeravanja'). U tome slučaju bi Domoljubna koalicija vršila snažan pritisak na predsjednicu Republike da se aktivira Članak 116. Ustava i da ona mandat za sastavljanje nove vlade dade Karamarku. (Ona mora nekome dati mandat da pokuša sastaviti novu vladu, tu nema izbora). U tome slučaju Karamarko nastupa u novoj ulozi i obećanjima, pritiscima i trgovinom (uz obilatu pomoć Milana Bandića, koji je, ne zaboravimo, faktički drugi najmoćniji čovjek u državi prema budžetu kojim raspolaže - otud njegovo stalno nuđenje pomoći Karamarku!) u roku 30 dana pridobiva dovoljan broj ruku za svoju 'bansku instalaciju'.

Jedini način da ga se spriječi u tome (taj njegov mogući manevar sam usporedio s državnim udarom obzirom da velika većina građana ne želi nikakva preslagivanja, traži izvanredne izbore i drži da bi preslagivanje bilo samo i jedino odraz političke trgovine i korupcije), jest da se na dan kada on od predsjednice dobije mandat za sastavljanje vlade velikim javnim prosvjedima zahtijeva od Karamarka da taj mandat odmah vrati predsjednici i da ona onda po sili Članka 116. Ustava raspusti Hrvatski sabor, imenuje privremenu nestranačku tehničku vladu i raspiše parlamentarne izbore.

GONG je to, kako vidim iz najave njihove današnje presice, odmah shvatio. Svaka im čast", pojasnio je Beus Richembergh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara