BiH neće Tunisu izručiti muškarca osumnjičenog za ubojstvo Hamasova stručnjaka

BiH neće Tunisu izručiti muškarca osumnjičenog za ubojstvo Hamasova stručnjaka
Ilustracija: YouTube
 
SUD BOSNE i Hercegovine odbio je danas postupiti po zahtjevu Tunisa za izručenjem bosanskohercegovačkog državljanina Elvira Šarca osumnjičenog za ubojstvo palestinskog inženjera 2016. godine. 
 
Portal Balkanske istraživačke mreže (BIRN), organizacije specijalizirane za praćenje pravosudnih procesa, potvrdu ove informacije na Sudu BiH dobio je samo nekoliko sati nakon što je u srijedu održano ročište na kojemu je Šarac imao priliku očitovati se o zahtjevu iz Tunisa. 
 
Vlasti te države sumnjiče Šarca da je s Alemom Čamdžićem u prosincu 2016. godine u toj zemlji ubio Mohammeda Zawahrija, inženjera koji je radio za palestinsku skupinu Hamas i bio zadužen za izradu bespilotnih letjelica. Zawahri je navodno bio na listi za odstrel izraelske tajne službe Mossad pa u Tunisu pretpostavljaju kako je ta služba za likvidaciju angažirala upravo Čamdžića i Šarca.
 
Šarac uhićen jučer
 
Šarca su temeljem međunarodne tjeralice jučer uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a on je na ročištu pred sucem Suda BiH Brankom Perićem izjavio da nema nikakve veze sa zločinom koji mu se stavlja na teret i da se protivi izručenju Tunisu, između ostalog i stoga što je u toj zemlji na snazi smrtna kazna.
 
Sud BiH je uporište za odluku o tome da odbije izručenje Šarca našao u činjenici da BiH s Tunisom nema zaključen bilateralni ugovor koji dopušta uzajamno izručenje državljana dviju zemalja u cilju kaznenog progona.
 
Usto Bosna i Hercegovina i Tunis nisu potpisnice ni međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uvjetima, dopuštale izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona ili provedbe izrečenih kazni.

Hrvatski sud odlučio da Čamdžić može biti izručen
 
Za razliku od Suda BiH, hrvatski sud u Velikoj Gorici odlučio je da državljanin BiH Alem Čamdžić može biti izručen Tunisu.
 
Čamdžića je u zračnoj luci u Zagrebu temeljem tjeralice koju je raspisao Tunis uhitila hrvatska policija kada je iz zrakoplova kojim je doputovao iz Sarajeva presjedao na let za Beč.
 
Konačnu odluku o tome hoće li Čamdžić biti izručen donijet će hrvatski ministar pravosuđa.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara