BiH - obećana zemlja za hrvatske optuženike: Utekao i korumpirani sudac

BiH - obećana zemlja za hrvatske optuženike: Utekao i korumpirani sudac

BIVŠI predsjednik Općinskog suda u Gvozdu 55-godišnji Zvonimir Josipović, mogao bi za hrvatsko pravosuđe postati novi doktor Ognjen Šimić. Naime, Josipoviću se sudi na zagrebačkom sudu zbog gospodarskog kriminala a budući da se nije pojavio na posljednjem ročištu određen mu je pritvor. No, kako se ispostavilo Josipović je nestao, pa je za njim raspisana tjeralica. Pretpostavlja se kako se nalazi u BiH.

Kako saznaje Večernji list, Josipović je obavijestio sud da će do 15. kolovoza biti u Banjoj Luci, kamo mu je upućen poziv diplomatskim putem. No, unatoč tome, Josipović nije došao na sud, što mu nije prvi put jer je rasprava u nekoliko navrata bila odgođena, bilo zato što on nije primio poziv, bilo zbog njegovih zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je prisjetiti se kako je zbog svega toga USKOK u dva navrata od početka suđenja tražio da se Josipoviću odredi pritvor, no tim zahtjevima nije bilo udovoljeno. Prema optužnici je kao predsjednik i jedini sudac Općinskog suda u Gvozdu 2002. zatražio ondašnjih 10.000 njemačkih maraka mita kako bi u jednom parničnom predmetu postupio u korist tužiteljice. Stranci je traženje mita objasnio time da mu taj novac treba kako bi potplatio porotu da na njegov zahtjev presudi u korist tužiteljice. USKOK ga tereti i da je kao sudac davao pravni savjet i to naplatio 250 eura.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara