BiH ODGAĐA BESCARINSKI UVOZ IZ HRVATSKE NA TRI MJESECA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je u utorak odgoditi za tri mjeseca primjenu režima bescarinskog uvoza prehrambenih proizvoda iz Hrvatske te Srbije i Crne Gore u tu zemlju, izjavio je u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko.

Ovakvu odluku, kazao je ministar Doko, Vijeće ministara BiH donijelo je kako bi u tromjsečnom razdoblju pokušalo donijeti mjere kojima će se zaštititi domaća poljoprivreda i prehrambena industrija.

Odgodu bescarinskog uzvoza iz susjednih zemalja od Vijeća ministara BiH ultimativno su tražile udruge poljoprivrednika i sindikati prehrambene industrije prijeteće kako će u protivnom 28. prosinca blokirati granične prijelaze prema Hrvatskoj i SCG.

Prema odredbama sporazuma o slobodnoj trgovini što su ih vlasti BiH postigle sa susjednim zemljama još prije tri godine, bescarinski uvoz trebao bi početi 1. siječnja 2004. godine.

Hrvatske kao i tvrke iz Srbije i Crne Gore do sada su na svoje prehrambene proizvode koje su izvozile u BiH plaćale carinske pristojbe od 40 posto dok su istodobno tvrtke iz BiH imale pravo izvoziti svoje proizvode u susjedne zemlje bez plaćanja carina.

Ministar Doko izjavio je kako u praksi proizvođači hrane iz njegove zemlje zapravo nisu imali nesmetan pristup susjednim tržištima a sporazumi o slobodnoj trgovini su uz pozitivne učinke po gospodarstvo BiH u proteklom razdoblju imali i neke negativne.

U cilju zaštite domaće proizvodnje, vlasti u BiH do travnja 2004. godine poduzet će mjere kojima će pokušati osigurati preferencijalni tretman proizvoda domaćih poduzeća a istodobno će pooštriti kriterije kontrole uvoznih prerađevina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Doko je tako najavio kako će se u BiH ubuduće moći izvoziti samo hrana proizvedena u pogonima koji odgovaraju standardima za izvoz u Europsku uniju.

Svi drugi pogoni morat će tražiti posebno uvozno odobrenje Ministarstva vanjske trgovine BiH.

Komentirajući moguće negativne reakcije u Hrvatskoj na jednostranu odgodu provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini, ministar Doko je izjavio kako se nada da to neće dovesti u pitanje odnose dvije zemlje.

"Nadam se da ova odluka neće doprinijeti lošim odnosima. Mi moramo voditi računa o zaštiti domaćih poljoprivrednih proizvoda", kazao je Doko.

Činjenicu da o mogućoj odgodi provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini nisu konzultirane hrvatske vlasti Doko je obrazložio time što u Zagrebu nije bilo partnera s kojim bi se razgovaralo s obzirom na izbore i uspostavu nove vlade.

(Hina) rm sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara