BiH: Tihić strahuje od tajnog dogovora HDZ-a i SDS-aČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izrazio je zabrinutost zbog najava iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) po kojima bi ta stranka podržala izvansudsku nagodbu umjesto suđenja Srbiji i Crnoj Gori pred Međunarodnim sudom pravde zbog agresije na BiH i počinjenog genocida.L

"Mene zabrinjavaju njihove izjave (predstavnika HDZ-a). Bojim se da se ne radi o nekim tajnim dogovorima na štetu BiH i da ti dogovori imaju korijen u nekim političkim snagama susjednih država", kazao je Tihić u intervjuu kojega je ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Tihić je kazao kako ove zamisli pokazuju da "na žalost, HDZ još nije odustao od politike koaliranja sa snagama koje rade protiv interesa BiH" poput Srpske demokratske stranke (SDS) te da zbog toga sumnjičavo gleda i na poticaje iz HDZ-a na ustavne promjene unutar BiH.

"Ja u cijelosti ostajem pri tužbi i sigurno je da ću iskoristiti sve pravne mehanizme ako bude ikakvih pokušaja da se ona ugrozi", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihić se također usprotivio mogućem ubrzanom predavanju cjelokupne vlasti u BiH domaćim političkim snagama, kako je to prošlog tjedna najavio i Visoki predstavnik Paddy Ashdown objavljujući inicijativu za davanje više ovlasti Ustavnom sudu BiH i prestankom mandata inozemnih sudaca.

Za Tihića je Ashdownova izjava predstavljala iznenađenje.

"Osobno smatram da takva zalaganja imaju one političke snage koje se odupiru provedbi reformi. Mislim da međunarodna zajednica u obliku Ureda Visokog predstavnika (OHR) treba ostati u BiH dok se ne izvrše promjene Ustava", kazao je Tihić pojašnjavajući kako sadašnji ustavni ustroj BiH omogućava brojne blokade koje ne bi bilo moguće otkloniti bez OHR-a sa sadašnjim mandatom.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara