BiH: U masovnoj grobnici pronađena tijela više od 1000 Srebreničana

STRUČNJACI Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine završili su u četvrtak proces ekshumacije iz masovne grobnice u okolici mjesta Kamenica kod Zvornika u istočnoj Bosni gdje su pronašli posmrtne ostatke 1153 osobe.

Grobnica nazvana "Čančari 10" najveća je koja je do sada pronađena u BiH, a radovi na ekshumaciji tijela koja su tamo bila pokopana trajali su punih sedamdeset dana.

Voditelj tuzlanskog odjela federalnog Povjerenstva za nestale Murat Hurtić pojasnio je kako su pronađena 144 kompletna tijela te nekompletni posmrtni ostaci 1009 osoba.

Masovna grobnica "Čančari 10" krila je tijela Bošnjaka iz Srebrenice koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili u srpnju 1995. godine.

Član stručnog tima koji je radio na ekshumaciji Ismet Musić kazao je kako je uz tijela pronađeno 70 različitih predmeta koji nedvojbeno svjedoče o identitu žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su pronađeni predmeti koji ukazuju kako je riječ o žrtvama egzekucija jer su otkriveni povezi na rukama i na očima.

Veliki broj nekompletnih tijela objašnjava se činjenicom da su ona naknadno premještana s mjesta gdje su prvobitno pokopana što je bio pokušaj vlasti bosanskih Srba da prikriju tragove zločina počinjenih tijekom okupacije Srebrenice.

U okolici Zvornika do sada je pronađeno deset masovnih grobnica u kojima su pokopane bošnjačke žrtve a od toga je njih osam skrivalo tijela Srebreničana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara