Bijela kuća 2003. službeno odobrila torture nad pritvorenim muslimanskim "teroristima"

Bijela kuća 2003. službeno odobrila torture nad pritvorenim muslimanskim "teroristima"

ADMINISTRACIJA Georgea Busha je u dva navrata, 2003. i 2004., uputila dopise CIA-i u kojima vrlo jasno stoji kako se odobrava upotreba određenih tehnika mučenja prilikom ispitivanja pritvorenika osumnjičenih za pripadnost terorističkoj organizaciji al-Qa'ida, piše današnji "Washington Post".

Takav blagoslov Bijele kuće tražio je tadašnji direktor George Tenet, a zanimljivo je da su do tada gotovo dvije godine već bile u praksi nadasve neljudske metode izvlačenja "istina" iz pritvorenih, često nedužnih muslimana. Vašingtonski dnevnik navodi da je jedna od metoda bila potapanje u vodu, jer takav tretman kod zatvorenika izaziva dojam da se davi, što bi ga moglo natjerati da progovori. CIA je, govore dosadašnja saznanja, tražila pokriće za svoje aktivnosti jer su obavještajci bili zabrinuti zbog eventualnih posljedica u slučaju da detalji tortura dođu do javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premda su spomenute metode mučenja prethodno zatražili odvjetnici ministarstva pravosuđa, Tenet je u lipnju 2003. izričito tražio i pismeno odobrenje Bijele kuće na sastanku s članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost, kome je prisustvovala i Condoleezza Rice. Direktor CIA-e svoj ja zahtjev ponovio u lipnju 2004., odmah nakon skandala oko mučenja u američkom zatvoru Abu Ghraib.

Dužnosnici Busheve administracije potvrdili su postojanje dopisa upućenih CIA-i, ali nisu htjeli ulaziti u detalje budući da ovi dokumenti još uvijek nose oznaku tajnosti.

Ig.M.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara