Bijela kuća potvrdila svoju potporu Mahmoudu Abbasu

BIJELA kuća je ponovila u četvrtak svoju potporu palestinskom premijeru Mahmoudu Abbasu u trenutku pogoršanja odnosa između Abbasa i palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

"Premijer Abbas i izraelski premijer Ariel Sharon nastoje napredovati na temelju mirovnog plana. Yasser Arafat nije pomogao na tom putu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan na konferenciji za novinare u sklopu posjeta predsjednika Busha Kansas Cityju.

"Premijer Abbas je pokazao svoju privrženost viziji dviju država i on pomaže palestinskom narodu da ostvari svoje težnje za neovisnom palestinskom državom", dodao je on.

McClellan je rekao da je američki prioritet za rješenje krize na Bliskom Istoku "raspuštanje terorističkih organizacija".

Abbas se u četvrtak opredijelio za pomirenje s Arafatom i predbacio je Izraelu i Sjedinjenim Državama da su odgovorni za krizu u mirovnom procesu. Abbas je također pozvao Washington da prestane bojkotirati Arafata i predbacio mu da nije izvršio dovoljan pritisak na Izrael.

Glasnogovonrik State Departmenta Richard Boucher rekao je u četvrtak da se "američka stajališta o Arafatu temelje na brojnim godinama iskustva i pokušaja suradnje s njim, tijekom kojih on nije odgovorio na očekivanja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara