Bila je dijete iz miješanog braka: S glasom Glavaševića sam ustajala i lijegala

Bila je dijete iz miješanog braka: S glasom Glavaševića sam ustajala i lijegala
Screenshot: N1

MARA Majstorović proživljavala je rat kao dijete iz miješanog braka. Nakon godina života u progonstvu, vratila se u Vukovar i osnovala obitelj, napisala knjigu "'Svjetlosna godina", a danas potiče ljude, osobito mlade, da ostanu živjeti u Vukovaru i okrenu se budućnosti, piše N1 koji je razgovarao s ovom spisateljicom.

Spisateljica Mara Majstorović odrasla je u Vukovaru.

"22 godine sam živjela u gradu s puno mogućnosti. Igrom slučaja završila sam kao prognanik i teško mi je o tome pričati. Nisam bila sudionikom i puno godina sam nosila krivnju u sebi. S godinama sam shvatila da sam u prednosti i da bih mogla dati drugu perspektivu, perspektivu promatrača. Slušala sam Sinišu Glavaševića, s njegovim glasom sam se ustajala, s njim sam lijegala i bila sam u nevolji kao i svi ovdje. Nevolja nosi bol, tugu i puno pitanja. 28 godina Vukovarci, a i ja skupa s njima, žive u emocijama tuge, straha, nemoći, razočarenja, mržnje, osude. Previše je to godina", govori Majstorović.

Smatra kako je vrijeme da se Vukovarci okrenu budućnosti. Majstorović je, kaže, godinama radila na sebi, a napisala je i knjigu "Svjetlosna godina".

"Kao povratnik, žena koja se vratila u Vukovar, stvorila obitelj, htjela sam dati svoj doprinos. Svaki Vukovarac može dati svoj doprinos, treba se gledati u budućnost. Previše je još Vukovar uzburkan, uznemiren... Mi možemo krenuti vlastitim resursima", smatra vukovarska spisateljica. Poruka njene knjige je, objašnjava, "ući u svoje emocije i vidjeti što nam one nose".

"Život u strahu i prošlosti dovodi do bolesti. Svjedoci smo svega što se događa braniteljima. Vratimo se u onu lijepu prošlost. Međuetnička netrpeljivost nije uzrok rata, posljedica je rata", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara