KORONAVIRUS

Bill Gates: Cijeli SAD mora u karantenu

Bill Gates: Cijeli SAD mora u karantenu
Foto: EPA-EFE

SUOSNIVAČ Microsofta, multimilijarder i humanitarac Bill Gates gostovao je na CNN-u kako bi komentirao pandemiju koronavirusa i napomenuo da zatvaranje država jednu po jednu u SAD-u nije dobro rješenje za sprječavanje širenja zaraze.

"Dobra je vijest što je Kina napravila ozbiljnu karantenu, rigorozniju nego što će najbolje države SAD-a napraviti. Nakon šest tjedana su se počeli lagano otvarati i broj novih slučajeva je padao. To je jako dobra vijest. Tako kada pogledamo njihove brojke i primjerice one u Južnoj Koreji, koja je stavila situaciju u kontrolu, jasno je da SAD čeka težak period. Možemo uvesti karantenu koja će isto trajati od šest do 10 tjedana, ali to se mora dogoditi u cijeloj zemlji. Moramo dramatično povećati razinu testiranja, zatvoriti zemlju i tako ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva prije nego što poraste."

Što prije SAD uvede karantenu, i ekonomska šteta će biti manja, tvrdi Gates.

"Nakon toga ćemo dobiti ekonomski problem, zato je poželjno problem riješiti u što kraćem roku, ali zatvarati državu po državu neće pomoći. Imat ćemo eksponencijalni rast slučajeva svugdje gdje nećemo imati ozbiljnu karantenu."

Neke države SAD-a imaju manje od 200 slučajeva, no i one trebaju u karantenu, prema Gatesu.

"Recimo da imate 100 slučajeva trenutno u državi, ali taj broj će rasti za 33% svaki dan. Ubrzo ćete doći do tisuću i 10 tisuća. Govorimo o eksponencijalnom rastu ako ne zaustavimo širenje. Što prije uvedete karantenu, lakše ćete prebroditi najveći rast slučajeva. Tek ćemo u travnju vidjeti pravi rast", upozorio je Gates.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara