Bill Gates objasnio kako je ulaganjima još povećao bogatstvo

Bill Gates objasnio kako je ulaganjima još povećao bogatstvo
Foto: EPA

OSNIVAČ Microsofta Bill Gates, najbogatiji čovjek na svijetu nakon vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, trenutno ima 106 milijardi dolara, prema podacima Bloombergovog indexa milijardera. Od početka ove godine zaradio je 16 milijardi dolara, a donirao je preko 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe.

U razgovoru za Bloomberg televiziju otkrio je svoju ulagačku strategiju: preko 60 posto svoje imovine drži u dionicama, što je gotovo dvostruko veći postotak od prosječne slične zaklade ili fondacije u Sjevernoj Americi. Od ponedjeljka Gates tako ima čak oko 60 milijardi dolara vrijednosti u dionicama. Za Gatesove investicije zadužen je Michael Larson, koji nadgleda obiteljski investicijski portfelj Cascade Investment i zaslužan je za izgradnju Gatesove fondacije, najveće privatne fondacije na svijetu, a bez umanjivanja osobnog bogatstva Billa Gatesa.

Nije protiv oporezivanja bogataša

Povodom sve češćih diskusija o potrebi uvođenja većih poreza bogatima, Gates je u razgovoru za Bloomberg kazao da sumnja da će SAD uvesti takav porez, ali da on osobno ne bi bio protiv toga. "Najbliže tome što imamo je porez na nasljedstvo i ja sam veliki zagovornik toga da bi se taj porez trebao vratiti na razinu od 55 posto, koliko je bio prije nekoliko desetljeća", kazao je.

Nejednakost je predmet političkih diskusija u SAD-u, gdje najbogatijih 0,1 posto ljudi kontrolira više bogatstva nego ikad još od 1929. godine. U izvještaju fondacije Billa i Melinde Gates navodi se da nema jednostavnog rješenja koje će onemogućiti utjecaj zemljopisa, spola i drugih nasumičnih faktora, ali da je "garancija da svako pojedino dijete ima pristup dobrom zdravstvenom i obrazovnom sustavu dobar početak u tom smjeru".

Što se tiče prognoza u vezi rasta njegovog bogatstva, Bill Gates nije siguran da će to potrajati. "Postoje razlozi da vjerujem da će apsolutni povrati u sljedećem desetljeću biti manji nego što su bili posljednjih nekoliko desetljeća", kazao je Gates.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara