biograd - održan skup o očuvanju slijevnog područja vranskog jezera

Stručni skup "Hidrološka stabilizacija i očuvanje biološke raznolikosti slijevnog područja Parka prirode Vransko jezero" održan je u Biogradu danas u organizaciji javne ustanove Park prirode Vransko jezero. L

Sudionici skupa predlažu da se izgradnjom regulacijske ustave na kanalu Prosika spriječi zaslanjivanje Vranskog jezera, do kojega dolazi zbog pada razine jezera ispod razine mora u sušnim godinama. Kroz taj kanal u jezero, kad je nisko, ulazi morska voda i uzrokuje poremećaje u životnoj zajednici vodenih organizama u jezeru.

U radu skupa sudjelovalo je 40-ak stručnjaka iz Parka prirode Vransko jezero, Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Hrvatskih voda, Instituta za geološka istraživanja i drugih ustanova koje u svom redovitom djelovanju dotiču problematiku koja se odnosi na parkove prirode, uz ostale i na Vransko jezero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oni smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja i uspostaviti monitoring radi očuvanja kakvoće površinskih i podzemnih voda, te da je potrebno učiniti sve da se očuva i unaprijedi bioraznolikost Parka prirode Vransko jezero.

Tijekom cjelodnevne rasprave rečeno je kako je potrebno zaustaviti daljnju degradaciju preostalih močvarnih staništa, proširiti zaštićeno područje, izraditi jedinstveni plan upravljanja, regulirati složenu problematiku lova i ribolova te unaprijediti infrastrukturu i odgovarajuću promidžbu turističkih i gospodarskih vrijednosti na tom području.

(Hina) ima jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara