Biolog nakon 35 godina potrage pronašao divovski vodopad u Kaliforniji

BIOLOG Russ Wheatherbee počeo je vodopad Whiskeytown tražiti još 1960. godine. To mu je pošlo za rukom tek nedavno, kada je uz pomoć kompjutorske karte uočio vodopad koji spaja dva potoka, a svojim otkrićem zadivio je čitav svijet.

92-godišnji Dick McDermott poznaje taj kraj kao nitko drugi na svijetu. Cijeli je život naporno radio u šumi, kopao kanale, lovio jelene i sakupljao drva od kojih je izrađivao glazbene instrumente. 70 godina posvetio je životu u najužem skladu s prirodom, ali nikada nije uočio divovski vodopad od svoji 132 metra, koji se cijelo vrijeme nalazio u zabačenom dijelu Whiskeytown nacionalnog parka u divljini sjeverne Kalifornije.

"Bio sam iznenađen, oduševljen i zbunjen. Prošao sam ovim mjestom tisuću puta, ovdje živim 70 godina, no nikad ga nisam vidio." - izjavio je McDermott novinaru CNN-a.

"Vodopad nije ucrtan u kartu, nitko od zaposlenih u parku nije znao za njega." - potvrdio je glavni nadzornik nacionalnog parka Jim Milestone.

"Biolog Russ Weatherbee otkrio ga je tek nedavno, začuvši bučnu vodu koja koja slijevito pada, te su ulijeva u Kristalni potok. Spektakularno je što su naši službenici čak 40 godina uspjevali izbjeći ga." - dodao je Milestone.

Indijansko pleme Wintu najvjerojatnije je prvo otkrilo ovaj prekrasni vodopad, no tijekom godina zasigurno su ga vidjeli i pojedini posjetitelji. Činjenica je da su pokraj vodopada pronađeni predmeti koji svjedoče o tome da je ljudska noga odavno kročila tim područjem.

"Vodopad je za mene godinama bili samo žamor; a tek sad  postalo je stvarnost." - kazao je biolog Russ Weatherbee, zaslužan za veliko otkriće.

Nakon što je prije nekoliko godina odlučio riješiti se nepotrebnih zemljopisnih mapa iz svog ureda, na jednoj od njih uočio je bilješku iz 1960. godine, uz koju je pisalo Wiskeytown Falls - slapovi Whiskeytowna. Odlučio ih je potražiti, no bez uspjeha. Sreća ga je poslužila tek 2003. godine, kada je uz pomoć satelitskog snimka na svom kompjuteru uočio srebrnkastu liniju koja spaja dva potoka.

Nadzornik Milestone već je počeo s gradnjom staze koja će omogućiti posjetiteljima da posjete novootkriveni vodopad.

Iako su se neki od izletnika, koji tvrde da su za Whiskeytown znali i prije, žestoko pobunili protiv komercijalizacije vodopada, on bio kao dio ponude parka trebao biti otvoren do sljedećeg ljeta.

Dave Girard jedan je od izletnika koji govori kako je za slapove znao već 10 godina, te kako se ne slaže s idejom da oni bude dostupan svim znatiželjnicima.

"Mnogi izletnici imaju posebno poštovanje prema neotkrivenim mjestima. Smatraju ih svojima." - zaključio je Girard, koji ima mnoštvo istomišljenika.

Nadzornik Milestone primio je hrpu anonimnih pisama u kojima se njegova odluka žestoko osuđuje.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara