Birališta u Makedoniji zatvorena - uz glasove se broje i mrtvi i ranjeni

VEČERAS u 19 sati u Makedoniji su zatvorena birališta na izvanrednim parlamentarnim izborima obilježenim nasiljem i krvoprolićem.

Makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je prilikom oružanih obračuna na biralištima u Skoplju i okolici jedna osoba ubijena, a njih osam ranjeno. Policija je uhitila najmanje jedanaest osoba koje su sudjelovale u incidentima, a među njima se, po navodima agencije Reuters, nalazi i Agim Krasniqi, bivši zapovjednik Albanske nacionalne armije (ANA) koja je sudjelovala u oružanoj pobuni 2001. godine.

Ivo Kotevski, policijski glasnogovornik, navodi kako je 40-godišnji Naser Ajvazi, rodom iz Skoplja, poginuo u okršaju s policijom kod mjesta Aračinovo.

Do incidenta je došlo pošto je policija pozvana da intervenira poslije pokušaja naoružane grupe da silom da glas za više osoba. Tom prilikom su ranjena trojica, a Ajvazi je kasnije podlegao ranama.

Prilikom intervencije je policija je u nekoliko automobila članova grupe pronašla i oružje - automatske puške, pištolj, ručne bombe – te streljivo.

Kotevski rekao pripisao Demokratskoj uniji za integraciju (DUI), albanskoj stranci koja se za razliku od svojih suparnika iz Demokratske partije Albanaca (DPA), nalazila u oporbi prema vladi premijera Nikole Gruevskog.

U skopskom naselju Serava, u općini Čair, na biralištu je došlo do sukoba između pristaša DUI i DPA, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba, od kojih dvoje iz DUI te tri iz DPA.

Jovan Josifovski, predsjednik makedonske Državne izborne komisije (DIK) je prije toga na tiskovnoj konferenciji izjavio da će se o legitimnosti današnjih izbora sud moći dati tek nakon zatvaranja birališta.

Josifovski tvrdi da su izbori u najvećem dijelu Makedonije prošli mirno, ali je dodao  kako je iznenađen razmjerima incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci DIK, pak, navode da je do 17 sati zbog raznih incidenata zatvoreno 20 od 2976 birališta u Makedoniji. Većina zatvorenih birališta su na sjeverozapadu Makedonije.

Zatvorena birališta su u selu Aračinovu, gdje se zbio krvavi incident, dok su ostala birališta u okolici Tetova,  te jedno u Kumanovu gdje je jedna naoružana grupa, prema navodima DIK, polomila biračku kutiju.

Nikola Gruevski, premijer Makedonije i vođa vladajuće desničarske stranke VMRO-DPMNE, izjavio je da je usprkos incidenata stanje u zemlji stabilno, da institucije sistema normalno djeluju, te da policija nastoji istražiti incidente i pronaći počinitelje, od kojih su neki već uhićeni.

Gruevski tvrdi da su na većini birališta izbori bili "pošteni i demokratski", ali da "žali zbog incidenata", te da će tamo gdje je bilo neregularnosti izbori biti ponovljeni.

To se, prema navodima Associated Pressa, odnosi na 22 birališta gdje je zabilježena pucnjava i drugi incidenti.

Ali Ahmeti, vođa DUI, za nasilje je optužio vladu, rekavši kako je "država pomagala kriminalne grupe", te da su s nekih birališta  protjerani promatrači.

Menduh Taci, vođa DPA, je pak izjavio da "nezavisno od incidenata" vlada Makedonije pokazala kako zajedno s policijom "ima kapacitet održati proces pod kontrolom" te "garantirati mir i sigurnost".

Zabrinutost zbog izbornog nasilja je pak posebnim priopćenjem izrazio i Javier Solana, povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost. On je zatražio da se izbori ponove na mjestima gdje je bilo incidenata.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara