Biskup Košić: Gospa mora biti uzor današnjim ženama

Biskup Košić: Gospa mora biti uzor današnjim ženama
Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

VELIKI broj hodočasnika i vjernika okupio se na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke naših stradanja, odnosno u obnovljenoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori nedaleko od Petrinje, gdje je misno slavlje, u koncelebraciji svećenika petrinjskog i glinskog dekanata, predvodio biskup sisački Vlado Košić koji je tom prigodom poručio kako "Marija mora biti uzor današnjim ženama, suprugama i majkama".

U svojoj propovijedi Košić je izrazio zadovoljstvo što sve veći broj vjernika u svetištima diljem zemlje slavi Bogorodicu, što, prema njegovim riječima, potvrđuje kako vjera i nacija neće propasti. 

"Neke su mogućnosti pridržane samo muškarcima, druge samo ženama"

"Danas je pitanje žene svedeno na često nadmetanje žena s muškarcima, kao da bi žene trebale istisnuti muškarce i zauzeti u svemu njihovo mjesto.  Sigurno je da su kroz povijest mnoge žene trpjele neravnopravnost s muškarcima i to treba ispraviti. Međutim, nije potrebno da žene zamijene i istisnu muškarce, nego da budu komplementarne s njima. Mnogo toga mogu dobro obavljati jednako kao i muškarci, ali neke su mogućnosti pridržane samo muškarcima, druge samo ženama. Na primjer, samo žene rađaju i to će tako ostati do kraja svijeta", istaknuo je biskup Košić.

Ženi je, ističe, svojstveno biti majka. "Stoga je ona utočište i dom za svako dijete, dapače, svim je ljudima, i mali i velikima, majka potrebna kao simbol ljubavi i prihvaćanja, kao osoba koja grli, prašta, razumije i moli se za svoje dijete", rekao je Košić.

U nastavku svoje propovijedi Košić je govorio o važnosti obitelji, podsjetivši pritom na riječi blaženog Alojzija Stepinca da nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji. Na kraju je najavio kako je planirano da se za svetkovinu Velike Gospe sljedeće godine svečanost u Gori premjesti na otvoreni prostor iza obnovljene crkve, koji će se urediti kao svetište, dok će se sadašnji prostor ispred crkve urediti u parkiralište. 

Hodočasnici su u Goru stigli iz pravca Gline, gdje im se priključio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te iz pravca Petrinje, otkud je došao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara