Biskupi pozivaju birače da izađu na izbore za Europski parlament

Biskupi pozivaju birače da izađu na izbore za Europski parlament
Foto: Hina

HRVATSKA biskupska konferencija (HBK) pozvala je birače da izađu na izbore za Europski parlament, a njezin tajnik Vladimir Dugalić rekao je kako žele pozvati vjernike na odgovorno ponašanje ne ulazeći u slobodu njihova izbora i potaknuti ih da izađu na izbore, podsjetivši da vjera ima društvenu dimenziju i nije samo privatna stvar pojedinca.

Naveo je da katekizam Katoličke crkve i kompendij socijalnog nauka Crkve ističu da među neke temeljne dužnosti vjernika pripada i izaći na izbore i birati javnu vlast. "I izbori za Europski parlament spadaju u tu kategoriju, naši predstavnici ulaze u zakonotvorno tijelo koje utječe i na naš život u Hrvatskoj", rekao je.

"Ako netko ostane kod kuće i ne izađe na izbore, onda na neki način nije izvršio svoju građansku dužnost", istaknuo je Dugalić na konferenciji za novinare. Ustvrdio je kako se to iz vjerničke perspektive može smatrati i neodgovornim jer drugima prepušta da odlučuju u njegovo ime. 

Osvrnuo se na izjavu Inicijative kršćana za Europu u kojoj se ističe da u sadašnjem, globalnom geopolitičkom kontekstu Europa može i mora prihvatiti odgovornost i usuditi se provoditi prioritete - solidarnošću ponovno graditi vezu među ljudima te iskazati brižnost za zajednički dom kroz pitanje imigranata i klimatskih promjena.

Iz Inicijative pozivaju građane EU-a da glasaju kako bi se nadišla postojeća nerazumijevanja i napetosti unutar EU-a, posebice između sjevera i juga, istoka i zapada. "Vjerujemo u budućnost ujedinjene Europe, zasnovane na solidarnosti i humanocentričnu uniju, koja štiti svoje građane i diljem svijeta je pošten partner. Zauzeti smo za osnaženje nade koju nosi zajednički europski projekt i na tom tragu je i izjava HBK o predstojećim izborima za Europski parlament", naglasio je Dugalić.

"Ljudski rad i dostojanstvo sve ugroženiji"

Član HBK Neven Šimac istaknuo je da se nalazimo u vremenu promjena kada je važno vidjeti u kojoj mjeri i može li pojedina država sama odgovoriti na izazove vremena ili treba biti zajedno u prostoru koji štiti i promiče ugrožene vrijednosti.

Upozorio je kako su ljudski rad i dostojanstvo sve više ugroženi sve većim fragmentiranjem rada i prekarnošću, ugrožena su i neobnovljiva dobra zemlje i biološka raznolikost. Njih treba očuvati, a EU čini pionirske aktivnosti u odnosu na ostali dio svijeta.

"Na nama je da se pobrinemo za naraštaje koji dolaze, nemamo pravo odustati, apstinirati i kritizirati ako se sami ne pokrenemo jer je Europski parlament postao stvarni zakonotvorac EU-a i donosi opća pravila", kazao je.

Član HBK Nenad Hlača podsjetio je kako je Hrvatska ušla u EU u dugotrajnom i za Hrvate često ponižavajućem postupku, zato je možda izrazita odbojnost u javnosti i možda je upravo zbog toga do sada izlazak na izbore bio toliko loš.

"Poruka je stoga da se vratimo korijenima, doista shvatimo važnost EU-a i izađemo na izbore bez obzira ne nezgodne sheme, političke modele i velike liste, ogroman broj stranaka i plahtu (glasački list) koju će prosječan građanin dobiti u nedjelju", poručio je Hlača.

Po njegovu sudu, naglasak se u kampanji potpuno bespredmetno stavljao na povlačenje sredstava iz fondova EU-a. Bila je to prizemna politička kampanja, stoga što su pred EU-om i Europskim parlamentom nevjerojatni izazovi izazvani Brexitom i nemogućnošću dosadašnje bipolarne podjele na lijeve i desne stranke da riješi probleme koji su istovjetni za sve građane EU-a.

"Europa će se preslagivati na novi način i hrvatski predstavnici moraju biti aktivni i razmišljati o hrvatskim interesima. Tu je delikatan problem migracija, treba preispitivati nadležnost i funkcioniranje EU-a, poreznu politiku, tu su i ekološki problemi vezani s klimatskim promjenama", upozorio je Hlača. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara