Biskupi slave 25 godina od uvođenja vjeronauka u hrvatske škole

Biskupi slave 25 godina od uvođenja vjeronauka u hrvatske škole

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izvijestio je danas, nakon završetka 53. plenarnoga zasjedanja HBK-a, da su biskupi u prigodi obilježavanja 25. obljetnice uvođenja vjeronauka u hrvatske javne škole raspravljali o potrebi dodatnoga pojačanja župne kateheze, koja s vjeronaukom u školi čini komplemetaran oblik poduke.

Najavio je i otvaranje javne rasprave o dokumentu HBK-a "Da vaša radost bude potpuna" na temelju koje će biti organizirana župna kateheza.

Nije bilo pritisaka na školske ravnatelje oko rasporeda vjeronauka

Hranić je rekao da nije bilo nikakvih pritisaka na ravnatelje škola oko određivanja rasporeda vjeronauka u školama. "Vjeronauk je izborni predmet dok se ne izabere, a kad se izabere postaje obvezatan", rekao je nadbiskup dodavši kako uputu bivšega ministra obrazovanja Željka Jovanovića nije bilo moguće provesti jer u školama između 90 i 98 posto djece pohađa vjeronauk.

Eventualne probleme rješavamo preko Katehetskoga ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, napomenuo je Hranić te istaknuo potrebu za širom ponudom školskih knjiga i didaktičkih pomagala za nastavu vjeronauka u školama, a posebice u sklopu župne kateheze.

Predsjednik Vijeća HBK-a za odgoj i obrazovanje požeški biskup Antun Škvorčević naglasio je kako katoličke škole, osim naobrazbe, u svom poslanju imaju i odgoj. Bitno nam je da djeca iz škola ne iziđu samo dobro obrazovana, nego i da mudro znaju koristiti svoje stečeno znanje, rekao je.

U Hrvatskoj djeluje 9 osnovnih i 12 srednjih katoličkih škola. Osnovne škole tijekom školske godine 2015./2016. pohađalo je 1062 učenika, a u njima je radilo 215 djelatnika, a srednje škole pohađao je 2621 učenik, dok je u njima radilo 383 djelatnika. 

Odnosi Katoličke crkve i SPC-a ekumenski

Biskupi su raspravljali i o problemima planova i programa u katoličkim školama, kazao je Škvorčević dodavši kako s državnim vlastima još uvijek trebaju uskladiti predmete koji su obvezatni i zajednički katoličkim i javnim školama.

Na novinarski upit o odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom nakon posjeta carigradskoga patrijarha Bartolomeja Škvorčević je odgovorio da su odnosi među dvjema Crkvama ekumenski.

Prva sjednica Mješovitoga povjerenstva SPC-a i Katoličke crkve o blaženom Alojziju Stepincu u Rimu protekla je u duhu međusobnoga povjerenja i otvorenosti, rekao je Škvorčević podsjetivši kako su i tijekom Domovinskoga rata predstavnici dviju Crkava međusobno razgovarali.

Komisija raspravlja argumentima pa tu nema mjesta ideologiji i mitologiji, rekao je dodavši kako svakom vrijede argumenti onoliko koliko ih imaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara