Bit će još hladnije, a onda stiže nova promjena

Bit će još hladnije, a onda stiže nova promjena
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, Sceenshot DHMZ

ZAHLAĐENJE koje je u srijedu zahvatilo Hrvatsku, još nije gotovo. No već se nazire i nova promjena vremena. 

Nakon promjene vremena sredinom tjedna, najprije u sjevernijim krajevima Hrvatske, tijekom četvrtka i u južnijima - atmosfera će do nedjelje opet biti prilično stabilna pa će prevladavati sunčano, često i vedro, ali osjetno svježije nego početkom tjedna, prognozira Zoran Vakula za HRT

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u noći s petka na subotu moglo bi još zahladnjeti pa bi najniža temperatura u Središnjoj Hrvatskoj mogla biti samo 3 Celzijeva stupnja, a u Lici tek 2 stupnja. 

Vakula upozorava i da će sve do subotnjeg prijepodneva bura ponegdje onemogućavati normalan promet, osobito podno Velebita.

Već u nedjelju slijedi jugo, s njim i naoblačenje, do večeri već ponegdje na sjevernom Jadranu možda i kiša, a u još vjetrovitiji i oblačniji ponedjeljak vrlo će vjerojatno biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, najprije na sjevernom dijelu Jadrana, zatim i drugdje. To će biti uvod u topliji tjedan od ovoga, ali u većini Hrvatske vjerojatno i kišovitiji.

Detaljniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana na Jadranu za Regionalni dnevnik HRT-a pripremila je Josipa Kuzmić, mag. phys.-geophys., iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Petak: sunčano, ali svježe, na Jadranu bura, na kopnu ponegdje pri tlu moguć mraz

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčano, čak i vedro, ujutro uz mogućnost mjestimične magle, uglavnom u Posavini. Jutarnja svježina ne bi smjela iznenaditi, a nadam se ni pri tlu ponegdje moguć slab mraz. Najviša poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom 17 i 18 °C.

Podjednaka i u središnjoj Hrvatskoj, uz također sunčano vrijeme, gdjekad čak i vedro, ujutro samo ponegdje s kratkotrajnom maglom. Naravno, i svježinom, uz koju je mjestimice pri tlu moguć i slab mraz.

Mraz je pri tlu najvjerojatniji u Gorskome kotaru i Lici, po čijim kotlinama može biti i kratkotrajne magle. Na sjevernom Jadranu će promet i dalje biti otežan zbog bure, osobito podno Velebita. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 16 °C, u unutrašnjosti Istre od 7 do 10 °C, a u gorju od 1 do 6 °C. Najviša poslijepodnevna od 20 do 24 °C, u gorju 14 do 16 °C.

Pretežno vedro i vjetrovito bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, a i na srednjem i južnom Jadranu, uz umjereno valovito, na otvorenome i valovito more. Temperatura zraka ujutro od 12 do 17 °C, u unutrašnjosti i samo oko 9 °C, a poslijepodne 21 do 25 °C.

I za vikend većinom stabilno pa nova promjena...

I u subotu će diljem Hrvatske biti stabilno - sunčano, većinom čak vedro, ali u kopnenom području relativno svježe, osobito ujutro, kada je osim mjestimične magle, pri tlu moguć i slab mraz, i to ne samo u gorju. Podjednako jutro bit će i u danju topliju nedjelju, tijekom koje će dolaziti sve više oblaka - ponajviše u unutrašnjosti Istre, gdje do večeri već može pasti i malo kiše. Od ponedjeljka vjerojatno u većini unutrašnjosti promjenljivo oblačno, uz toplija jutra, ali i čestu kišu.

Na Jadranu će još i u subotu ujutro ponegdje puhati jaka bura, osobito podno Velebita. U nedjelju slijedi slabo do umjereno jugo, s njim i naoblačenje, do večeri već ponegdje i kiša, a u još vjetroviti i oblačniji ponedjeljak i izraženiji pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, zatim i drugdje. U nastavku novoga tjedna vjerojatno će biti promjenljivo i relativno toplo, ali manje vjetrovito nego u ponedjeljak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara