Bitka između Busha i Kerryja vodi se na ograničenom prostoru

AMERIČKA predizborna bitka između predsjednika Georgea W. Busha i njegovog demokratskog izazivača Johna Kerryja tri tjedna pred izbore vodi se na ograničenom prostoru nekoliko saveznih država u kojima se birači još nisu odlučili za koga će glasovati.

Prema istraživanjima raspoloženja birača u saveznim državama prostor borbe republikanskog kandidata Busha i demokratskog kandidata Kerryja suzio se na nekih 14 saveznih država za koje računaju da ih mogu dobiti na svoju stranu.

Oba kandidata tri tjedna pred izbore 2. studenoga usmjerili su svoje snage na Floridu, Ohio i Pennsylvaniju, tri važne države koje nose veliki broj elektora. Tu su još i Colorado, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Oregon, Wisconsin i Zapadna Virginija u kojima birači nisu definitivno prevagnuli na jednu ili drugu stranu.

Radio i televizijski programi u tih 14 država puni su političkih reklamnih poruka obje kampanje koje bi trebale uvjeriti još neodlučne birače da su jedan ili drugi kandidat bolji izbor.

Budući da prema američkom izbornom sustavu birači zapravo ne biraju predsjednika nego tzv. elektore u svakoj od saveznih država koji potom biraju predsjednika, predsjednički kandidati vode borbu za dobijanje izbora u svakoj od američkih saveznih država. Koji god kandidat dobije većinu glasova birača dobija sve elektorske glasove te države.

Prihvaćajući realnosti trenutka kampanja predsjednika Busha sve manje se reklamira u zapadnoj državi Washington koja naginje demokratima, dok je Kerry odustao od privlačenja birača u Missouriju gdje ankete pokazuju da Bush ima značajnu prednost.

Ovoga tjedna Bush će posjetiti upravo još neopredijeljene države Nevadu, Oregon, Iowu, Wisconsin i Floridu.

Istraživanja javnoga mišljenja na razini cijelog SAD-a pokazuju da Bush i Kerry vode izjednačenu utrku za Bijelu kuću. Prostor borbe dvojice kandidata već je ranije bio sužen temeljem povijesti glasovanja u pojedinim državama.

Predsjednik Bush ne očekuje da će dobiti savezne države poput Kalifornije i New Yorka koje tradicionalno glasuju za demokrate jednako kao što Kerry ne očekuje da može nešto napraviti u Teksasu ili u američkim južnim saveznim državama poput Mississippija ili Alabame koje povijesno glasuju za republikance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba kandidata ove godine smatraju da će izbore odlučiti broj njima naklonjenih birača koje uspiju izvesti na izbore te ih nastoje registrirati što više.

Pri tome se demokrati i republikanci međusobno optužuju da dužnosnici protivničke stranke otežavaju registraciju i procedure glasovanja bilo za Kerryjeve bilo Bushove pristalice u državama poput Floride, Ohio, New Mexica ili Iowe.

Nakon kaosa s prebrojavanjem glasova u Floridi na izborima 2000. koje je dobio Bush sa samo 537 glasova više od Al Gorea demokrati ove godine nastoje na izbore u Floridi izvesti što više crnaca koji tradicionalno glasuju za demokratskog kandidata.

Demokrati, od kojih mnogi drže da su im republikanci ukrali prošle izbore, pripremili su nekih 8.000 odvjetnika koji su spremni otići u Floridu i druge države s tijesnim izbornim rezultatima kako bi nadgledali izborni proces i intervenirali u slučaju potrebe. Sličan broj odvjetnika pripremili su i republikanci.

Premda je Florida uvela novi elektronski sustav glasovanja kako bi se izbjegli sporovi koje je 2000. izazvao stari mehanički s bušenim glasačkim listićima već se čuju primjedbe da ni novi sustav nije siguran od eventualnih makinacija jer u njemu glasovi mogu bez iščeznuti bez traga.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izrazila je zabrinutost zbog novog elektronskog načina glasovanja uvedenog u nekim američkim saveznim državama i manje naprednih načina u drugim smatrajući da bi nova tehnologija mogla izazvati i više sporova nego stari mehanički strojevi.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara