Bitka za Kraš: Intervju srpskog tajkuna izazvao paniku, danas pada odluka?

Bitka za Kraš: Intervju srpskog tajkuna izazvao paniku, danas pada odluka?
Foto: Index/FaH

SRPSKI biznismen Nebojša Šaranović koji posljednja dva i pol mjeseca pokušava preuzeti Kraš, a za kojeg se do prije par dana nije znalo ni kako izgleda a kamoli što misli, dao je početkom ovog tjedna intervju Jutarnjem listu koji je izazvao priličnu paniku unutar samog Kraša.

Šaranović tvrdi da je ponudio radnicima puno više od braće Pivac

Naime, osim kupovine dionica na burzi koja intenzivno traje negdje od početka rujna, Šaranović je dao ponudu i za kupnju udjela u tvrtki Kraš ESOP. Ta je tvrtka treći najveći dioničar Kraša, drži 18,45 posto dionica, a radi se zapravo o dionicama radnika.

Šaranović u intervjuu tvrdi da je dobio pismo radnika u kojem ga oni obavještavaju da Mesna industrija Braća Pivac, koja je trenutno najveći pojedinačni dioničar Kraša, nudi za udjel u Kraš ESOP-u 50 tisuća kuna i da oni tom cijenom nisu zadovoljni te je on na njihovo pismo odgovorio većom ponudom od čak 130 tisuća kuna. 

Na radnike se vrši pritisak da ne prodaju dionice Šaranoviću?

Pivcima i Marici Vidaković, prokuristici Kraša, nije se lako boriti protiv Šaranovića. On je očito jako zagrizao za Kraš jer osim ove ponude za udjel u Kraš ESOP-u, koja je znatno veća od konkurentske, svojim je kupovinama na burzi snažno podigao cijenu kompanije. Naime, prije nego što je početkom rujna počeo kupovati dionice putem zagrebačke burze, cijena se kretala oko 400 kuna, da bi je on svojim kupovinama podigao na preko 1000.

No, prema informacijama koje cure iz Kraša, na radnike se vrši veliki pritisak da ne prodaju dionice Šaranoviću, već po nižoj cijeni Mesnoj Industriji Braća Pivac. Navodno se u Krašu nakon objave Šaranovićeva intervjua pokušava onemogućiti kolanje informacija u tvrtki, a plaši ih se i gašenjem proizvodnje.

Skupljali pisane izjave radnika o pristanku na prodaju dionica Pivcima po nižoj cijeni od one koju nudi Šaranović?

Prema nekim svjedočenjima, prikupljale su se pisane izjave radnika da su svoje dionice spremni prodati Pivcima po cijeni od 860 kuna iako je cijena na burzi znatno veća. Prema dostupnim informacijama, navodno su se radnici iz proizvodnje izjašnjavali pred gospođom Vidaković osobno dok su se oni iz administracije izjašnjavali pred svojim šefovima. 

Na jednom od tih listića koji je procurio iz Kraša, a na kojem bi se radnici trebali izjasniti pristaju li na ponudu Mesne industrije Braća Pivac, vidi se da se radi o cijeni od 860 kuna po dionici, a navedeno je i da se kupac obvezuje zadržati iste uvjete rada, kao i zadržati sve postojeće proizvodne pogone te da u sljedećih 10 godina neće prodati dionice.

Odluka bi mogla pasti danas

Prema informacijama kojima raspolažemo, za danas je sazvana skupština Kraš ESOP-a na kojoj će biti donesena odluka. 

Krašu smo poslali upit za komentar gore navedenih tvrdnji, a odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo. U telefonskom razgovoru s komunikacijskim predstavnicima Kraša rečeno nam je da ne mogu ništa komentirati dok traje ponuda za preuzimanje od Mesne industrije Braća Pivac.

Šaranović nedavno prešao prag od 25 posto dionica Kraša

Inače, Šaranović je nedavno prešao prag od 25 posto dionica. Prema sadašnjem stanju ima ih 25,74 posto, no prelaskom praga od 25 posto nije bio u obvezi objave ponude za preuzimanje.

Naime, Zakonom o preuzimanju dioničkih društava, člankom 9, propisano je da dioničar koji prijeđe prag od 25% dionica mora objaviti ponudu za preuzimanje. No, u članku 14. navedene su iznimke od obveze objave ponude za preuzimanje. Jedan od iznimnih slučajeva jest kada dioničar ima manje dionica od nekog drugog dioničara. Šaranović će formalnu ponudu za preuzimanje morati objaviti tek kada postane najveći pojedinačni dioničar odnosno kada preskoči Mesnu industriju Braća Pivac, koja drži 30,73 posto dionica. Znači, kada Šaranović prikupi još oko 5 posto dionica.

Zanimljivo da Šaranović, iako je očito jako zainteresiran za Kraš, do sada nije htio objaviti ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje. Naime, krajem rujna je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga zatražila očitovanje Kappa Star Limiteda o mogućnosti objave dobrovoljne ponude za preuzimanje nakon što je postalo očito da im nije u cilju ostati manjinski ulagač u Kraš, no oni su tada odgovorili da ne namjeravaju objaviti ponudu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara