Bitka za nasljedstvo: Titova ostavština je pokradena, nestale njegove najvrednije stvari

Foto: Arhiva

KAKO prenose srpske Novosti, nasljednici Josipa Broza Tita, njegova supruga Jovanka, sin i unuci pošteno će se namučiti kako bi ušli u trag svim vrijednostima koje je Maršal ostavio za sobom. Održano je prvo ročište o podjeli Titove imovine, no utvrđeno je kako na popisima dobara koja se trebaju podijeliti njegovim nasljednicima, nedostaju najdragocjenije stvari.

Tu vijest za Novosti je potvrdio odvjetnik Titovog unuka Joške, Goran Petronijević. Prema njemu, Jovankini su odvjetnici primijetili da su popisi imovine koji su uručeni iz Povijesnog muzeja Jugoslavije i Arhiva Srbije prepravljeni.

Kako se čini nestalo je dosta stvari, no Petronijević ne zna točno o kojim se nestalim vrijednostima radi. Odvjetnica koja zastupa Jovanku Broz nema punomoć Titove udovice da detalje o ostavinskoj raspravi iznosi u javnost.

Opustošena kolekcija Titovih pušaka, ukradeni njegovi vrijedi satovi, nestale umjetničke slike...

Navodno se radi o nestanku dobara s famoznog četvrtog spiska, poput vrijednih slika Oscara Kokoschke i Francisca de Goye, raznih poklona. Opustošena je i vrijedna Titova kolekcija pušaka za lov, kojih je prema Joškinim riječima bilo 167, dok je na posljednjoj izložbi Maršalovog oružja izloženo samo 67 komada oružja, ne zna se koliko je pušaka izgubilo trag.
 
Nadalje, prema riječima tome File, bivšeg Jovankinog odvjetnika, već od ranije je poznato da nedostaju i neki od najvrednijih Titovih satova. Dvadesetak ih je ukradeno na izložbi u Beogradu održanoj prije šest godina, ali sada se sumnja da ih nedostaje još nekoliko.

Ukupna vrijednost imovine s jednog od popisa procijenjena je na 50 - 60 milijuna dolara!

Različite državne komisije sastavile su tri popisa Titove ostavštine. Najvrednija imovina nalazi se na četvrtom popisu, koji je prema Filinom mišljenju itekako sporan i bio je tajna puna tri desetljeća.

Na tom popisu nalazila se sva imovina koju nekadašnja socijalistička vlada nije htjela dati Jovanki Broz, poput nakita, umjetničkih slika, kolekcije narodnih nošnji, Titovog voznog parka, njegovih odlikovanja, zlatne kočije i ergele od 40 konja. Ukupna vrijednost stvari s tog popisa procijenjena je na svotu od 50 do 60 milijuna dolara!

Što se nekretnina tiče, osim vinograda koji je otkupio i poklonio sinu Žarku, Tito na svoje ime nije imao prijavljenih drugih građevinskih ili zemljišnih vlasništva.

Jovanku Broz iz vile na Dedinju izbacili praznih ruku, bez garderobe i osobnih stvari

Jovanka Broz je za izbacivanje iz kuće saznala mjesec dana poslije Maršalove smrti. Iz vile nije smjela ponijeti ništa, čak ni osobne dokumente, fotografije ni garderobu. Sve njezine stvari, poput odjeće, ogrlica, narukvica i ostalog nakita zaplijenjene su prema naredbi generala Ivana Dolničara. Te su vrijednosti tri godine držane u garaži, i mnogo njih s vremenom je propalo, pišu Novosti.

Kasnije je Jovanka Broz sudu predala popis stvari koje potražuje i koje je htjela da se izuzmu iz ostavinske rasprave, a na tom popisu našlo se 24 kofera garderobe i osobnih stvari. Na drugom njezinom popisu nalazi se oko tisuću stavki, što je oko trećina Titove ostavštine, a za koje Jovanka tvrdi da je zajednička imovina, stečena u braku.

Prema njezinu mišljenu sve ostalo može se podijeliti preostalim nasljednicima, sinu Miši i unucima Joški, Zlatici, Edvardu i Svetlani.

Drugi uživali u Titovom bogatstvu, a njegova obitelj živjela skromno

Ostavinski postupak koji je dva desetljeća sakupljao prašinu u ladici odgađan je upravo zbog malverzacija s imovinom i krađama. Petronijevićev zaključak je taj, da dok su drugi uživali u blagodatima Titovog bogatstva, njegovi su zakonski nasljednici živjeli u vrlo skromnim uvjetima.

Prvi pokušaj ostavinske rasprave održan je daleke 1983. godine, a prema tvrdnjama Joške Broza, nasljednicima su tada ponuđene stvari bez ikakve vrijednosti, poput odjeće, upaljača, lula i fotoaparata, te polomljenog prstena.

Te su se stvari tada trebale raspodijeliti na tri tadašnja nasljednika, Jovanku, Mišu i Žarka koji je potraživao četiri svečane uniforme koje nikada nije dobio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara