Bivša Sanaderova računovotkinja promijenila iskaz: Bila sam pod stresom

Bivša Sanaderova računovotkinja promijenila iskaz: Bila sam pod stresom
Foto: Robert Anić/PIXSELL

DANAS je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Fimi media.

Bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević kazala je u svojoj obrani na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media da se ne osjeća krivom i da je izvršavala naredbe odgovornih kako ne bi ostala bez posla.

"Ne smatram se krivom ni odgovornom", rekla je Pavošević i dodala kako je uvijek u radu poštivala zakone.

Tvrdi da je bila pod stresom

Kako je rekla, danas je prvi put dobila priliku da bez pritiska na sebe i obitelj iznese obranu. Kazala je kako je sve radila po nalozima glavnih tajnika HDZ-a i da nije znala da se radilo o bilo kakvom kaznenom djelu. Njihove postupke nije preispitivala jer se bojala da će ostati bez posla u HDZ-u.

"Ako netko misli da sam ranije priznala krivnju, moram reći da sam najprije devet puta iskazivala kao svjedok, a onda mi je sve to stavljeno na teret. Bila sam pod stresom", objasnila je Pavošević zašto je prvi put priznala krivnju.

"Sa Sanaderom nisam gotovo uopće komunicirala"

Optužila je glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka da joj nije naložio da se nekim zaposlenicima plate doprinosi, već samo honorari čime su zakinuti i oni i država, a Jarnjak ipak nije optužen.

Tvrdi i da je sve radila po nalozima pokojnog Branka Vukelića, koji je također bio glavni tajnik HDZ-a jedno vrijeme.

"Sa Sanaderom, kao predsjednikom HDZ-a, nisam gotovo uopće komunicirala. To što sam ranije u USKOK-u izjavila da mi je sve naređivao Sanader bilo je rečeno pod pritiskom na mene i moju obitelj", naglasila je Pavošević ne precizirajući tko ju je pritiskao.

"Ne znam porijeklo novca kojeg je Barišić donosio"

Negirala je da je bila odgovorna za sve financijsko poslovanje kao što je to u svom iskazu kazao Jarnjak. Podsjetila je da je revizija svih godina davala bezuvjetno mišljenje za financije HDZ-a, osim za 2007. što je naknadno ispravljeno.

"Ne znam porijeklo novca kojeg je Mladen Barišić donosio u stranku", rekla je Pavošević dodajući kako su donacije bile legalne.

"Ne znam odakle su stigla dva milijuna kuna što mi ih je kao donaciju donio Jarnjak. On je bio dužan izdati potvrdu donatoru", kazala je bivša šefica računovodstva HDZ-a dodajući kako je sve radila po statutu stranke i nalozima nadređenih.

Svoje svjedočenje završila je u suzama

Tvrdi da je sve naknade plaćala za poslove koji su za HDZ odrađeni.

"Nakon uhićenja dobila sam otkaz u HDZ-u, a ni firma moje obitelji više nije mogla dobiti poslove. Povukla sam se iz javnosti. Nisam u ovom svemu ostvarila niti kune osobne koristi. Ovo sve mi je jako teško palo. Našla sam se u situaciji da moram sve rasprodati da možemo ja i obitelj preživjeti", završila je Pavošević u suzama.

Odbila je odgovarati na pitanja svih osim svog odvjetnika pa su u nastavku suđenja pročitani raniji iskazi koje je davala tijekom istrage i na prvom suđenju.

Tada je govorila kako je HDZ bio u dugovima te kako joj je Sanader jednom u vrećici donio oko milijun kuna. Rekao joj je da su to bile donacije iz inozemstva. Spomenula je i Ratka Mačeka, koji je prema njezinim riječima bio "bog i batina" u stranci.

On joj je stalno donosio novac ne govoreći joj odakle stiže. Sanader joj je naredio da taj novac ne evidentira, već da će se koristiti za plaćanja na crno. Iako je tom naredbom bila šokirana, ipak ju je poslušala.

Pravni zastupnik HDZ-a porekao krivnju stranke

Pravni zastupnik HDZ-a, odvjetnik Vladimir Terešak, porekao je u ime stranke krivnju na suđenju.

Iznoseći obranu za prvu stranku u Hrvatskoj koja je optužena za korupciju, Terešak je rekao da HDZ nije vodio njezin bivši predsjednik i nekadašnji premijer Ivo Sanader, već stranačko predsjedništvo. Ustvrdio je i da predsjedništvo nije donijelo nijednu odluku o crnim fondovima.

''Ako je novac prikupljan na crno, prikupljan je za privatne potrebe i korišten. I onda su pojedinci stekli protupravnu imovinsku korist, a ne stranka'', zaključio je Terešak.

Ponovljeno suđenje

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. I on je više puta odgađao rasprave zbog svog zdravstvenog stanja.

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je u svojoj obrani u veljači kazao da nije zaradio na Fimi mediji. Ispričao je da je još 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u Austriji zaradio gotovo 2,7 milijuna eura. Od ranije je u vlasništvu imao nekretnine i umjetnine, a stan u Splitu i tri stana u Zagrebu navodno je kupio još 90-ih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara