Bivši BBC-jev novinar opisao susret s Mladićem: "Njegove oči govorile su da se radi o psihopatu"

Bivši BBC-jev novinar opisao susret s Mladićem: "Njegove oči govorile su da se radi o psihopatu"

Foto: FaH

BIVŠI BBC-jev ratni reporter Paul Martin u svojih je 40 godina karijere upoznao niz ratnih zločinaca i masovnih ubojica.

U tekstu koji je danas objavio britanski The Independent, Martin opisuje svoj susret s Ratkom Mladićem, ratnim vođom bosanskih Srba, koji je danas na Haškom sudu osuđen za genocid u Srebrenici te niz ostalih ratnih zločina.

Mučne scene iz Sarajeva

 
Martin piše kako ga je današnja presuda Ratku Mladiću podsjetila na jednu od scena kakve i iskusni ratni izvjestitelji mogu teško potisnuti.

"Dječji grobovi. Ističe se jedan s nogometnom loptom urezanom na nadgrobni spomenik. Radi se o grobu desetogodišnjeg dječaka kojeg je ubila granata u Sarajevu. Igrao se s prijateljima kod olupine automobila, a topovska granata ih je zbrisala s lica zemlje. Upoznao sam njegovog tugujućeg oca i sestru", piše Martin, pa opisuje još jedno iskustvo iz opkoljenog Sarajeva.

"Srpski snajperist je na samo nekoliko metara od mene pogodio dječaka u ruku. Preživio je, u svom izrešetanom automobilu odjurio sam s njim do obližnje bolnice. Toliko sam se fokusirao na njega da sam zaboravio na svoju dužnost kao filmaša", napisao je Martin.

BBC-jev ratni izvjestitelj jedan je od novinara koji su usred krvavog rata uspjeli intervjuirati Ratka Mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je drugačiji od svih ostalih ratnih zločinaca"


"Mladić je bio drugačiji od svih ostalih ratnih zločinaca koje sam ikad susreo. Nije imao ni trunčicu suosjećanja ili empatije. Vidio sam to u njegovim bezizražajnim plavim očima i njegovoj opsesiji vlastitom žrtvom. Bio je arhetipski psihopat", navodi Martin, pa nastavlja s opisivanjem svog susreta s Mladićem.
 
"Sreli smo se licem u lice na vrhu planine koji su on i njegovi vojnici, kršeći navodno primirje, zauzeli od bošnjačkih boraca. Stajao je tamo s trijumfalnim izrazom lica i predao osvojeni vrh britanskim vojnicima u sklopu UNPROFOR-a", napisao je Martin za The Independent.

"Nije mogao sakriti prezir"


"Nakon što nam je Mladić dao intervju u kojem je obećao da će uskoro osvojiti Sarajevo, krenuo je prema vojnom helikopteru. Rekao sam mu da sam 'mislio da su sve tri strane potpisale sporazum prema kojem se zabranjuje korištenje bilo kakvih letjelica u ovom ratu'. General se zagledao u mene svojim bezizražajnim plavim očima i rekao: 'Zapovjednik vojnih snaga bosanskih Srba ne jaše na magarcu!', a nekoliko sekundi kasnije već je bio u zraku", napisao je Martin.

"General Ratko Mladić nije mogao sakriti svoj prezir prema međunarodnim dužnosnicima, čiji posao je bio spriječiti da rat postane još gori nego što je bio. Namjerno je pogrešno izgovarao ime Davida Owena, tada britanskog ministra vanjskih poslova - zvao ga je O-van", navodi bivši BBC-jev ratni reporter.

"Mladić je toliko dugo služio u Jugoslavenskoj narodnoj armiji da je osobno poznavao velik broj zapovjednika s bošnjačke i hrvatske strane. Nekad su razgovarali radio vezom. Pitao ih je za zdravlje, za žene i djecu, a onda bi im rekao: 'Za 10 minuta poslat ćemo vas do pakla i natrag' ili nešto slično", napisao je Martin.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ratka Mladića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ratko Mladić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara