Bivši brazilski predsjednik oslobođen iz zatvora, dočekala ga masa pristaša

Bivši brazilski predsjednik oslobođen iz zatvora, dočekala ga masa pristaša
Foto: EPA

BIVŠEG brazilskog predsjednika Lulu, oslobođenog iz zatvora u petak, dočekala je masa ljevičarskih aktivista po izlasku iz zatvora u Curitibi, na jugu zemlje, nakon dulje od godine i pol izdržavanja kazne.

Savezni sudac naredio je u petak puštanje na slobodu Luiza Inacia Lule da Silve ( 74) nakon presude Vrhovnog suda u četvrtak kojom je okončano obvezno zatvaranje osuđenih kriminalaca nakon što izgube svoju prvu žalbu.

Politički važna presuda će, kako se očekuje, osloboditi niz osuđenika visokog ranga iz tzv. istrage o javnoj korupciji nazvanoj "praonica automobila", među kojima je i Lula, koji je u zatvoru zbog podmićivanja. 

Lula je izašao iz zatvora pješice, uz svoju partnericu sociologinju Rosanelu da Silva i srdačno podignutom šakom pozdravljao okupljenu masu.

Neki od okupljenih su od ganuća plakali ispred sjedišta policije u Curitibi gdje je izdržavao kaznu od 8 godina i 10 mjeseci zatvora zbog korupcije. Oslobođen je dan nakon uredbe Vrhovnog suda.

"Jučer nisam željela pratiti glasanje sudaca Vrhovnog suda, ali kada sam čula rezultat vikala sam i plakala i danas sam došla ovamo, ispred sjedišta policije dočekati ga. To nisam mogla propustiti", ispričala je Lucia Fernande, jedna od Lulinuih pobornica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara