Bivši dužnosnik UN-a optužen za pranje novca i čeka ga kazna do 20 godina robije

BIVŠEG visokog dužnosnika UN-a, Rusa Vladimira Kuznjecova, savezni je sud u New Yorku proglasio krivim za pranje novca iz fondova UN-a u vrijeme kad je bio na dužnosti u toj organizaciji, a mogao bi "odležati" 20 godina, prenosi New York Sun.

U razdoblju od 2000. do 2005. Kuznjecov je kao voditelj savjetodavnog povjerenstva UN-a za administrativna i proračunska pitanja "oprao" više od 300 tisuća dolara. U kućnom je pritvoru od rujna 2005. godine, a tamo ostaje do 25. lipnja kada će mu biti izrečena kazna.

Suučesnik u zavjeri mu je bio odgovorni za nabavu unutar UN-a u istom razdoblju Aleksandar Jakovljev, zapamćen i po skandalu "nafta za hranu". On je 2005. priznao svoju krivicu u pranju novca, te da je od kompanija primao novac u zamjenu za povjerljive informacije iz UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tužitelj Michael Garcija, izjavio je da je presretan odlukom suda, te da je odvjetništvo za Jakovljevljeve malverzacije znalo još od 2000. godine, no da je presuda u korist tužiteljstva dokazala de je interna istraga u UN-u bila učinkovita.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara