Bivši gradonačelnik Beograda i ambasador SFRJ u SAD-u počinio samoubojstvo

Foto: EMG.RS

BIVŠI gradonačelnik Beograda i predsjednik Europskog pokreta u Srbiji, Živorad Kovačević, izvršio je samoubojstvo večeras oko 18 sati u svom stanu u Ulici kraljice Zorke u Beogradu, piše Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, 81-godišnji Kovačević je sebi oduzeo život hicem iz pištolja. Njegovi susjedi iz zgrade kažu da su ga viđali posljednjih dana i da je bio upadljivo blijed, ali nisu mogli sa sigurnošću reći što je Kovačevića moglo navesti na ovaj čin. Živorad Kovačević je od 1974. bio osam godina gradonačelnik Beograda, a potom član Saveznog izvršnog vijeća SFRJ i predsjednik Komisije za odnose s inozemstvom od 1982. do 1986. godine. Bio je ambasador SFRJ u Washingtonu od 1987. do 1989. kad je opozvan zbog neslaganja s politikom Slobodana Miloševića, koga je javno kritizirao u Washingtonu.

Zajedno sa skupinom od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz tadašnje SR Jugoslavije, on je u travnju 1995. godine, preko Mađarske i Hrvatske, prešavši planinu Igman, stigao do Sarajeva pod opsadom. Cilj te akcije bila je podrška za građane Sarajeva i sudjelovanje na sjednici Srpskog građanskog vijeća u Sarajevu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara