Bivši gradonačelnik New Yorka donira 1,8 milijardi dolara svom sveučilištu

Bivši gradonačelnik New Yorka donira 1,8 milijardi dolara svom sveučilištu
Foto: EPA

MICHAEL Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka, milijarder i potencijalni kandidat za američkog predsjednika 2020., donirat će vrtoglavih 1,8 milijardi dolara svom Sveučilištu Johns Hopkins.

Ovo svjetski prestižno sveučilište, inače najpoznatije po svom medicinskom fakultetu i sveučilišnoj bolnici, nazvalo je donaciju svog bivšeg studenta najvećom donacijom akademskoj instituciji u američkoj povijesti, prenosi CNN.

Bloombergov dar sveučilištu financirat će pomoć za kvalificirane studente niskih i srednjih prihoda, što će dopustiti sveučilištu da prima studente a da se pritom ne mora brinuti hoće li oni moći platiti školarinu. Donacija će također eliminirati studentske zajmove iz paketa financijske pomoći, zamjenjujući ih grantovima koje ne treba vraćati.

"Amerika je najbolja kad nagrađujemo ljude na temelju kvalitete njihovog rada"

Sve će to smanjiti opterećenje studentskog duga za mnoge diplomce ovog sveučilišta i učiniti ga socioekonomski raznolikijim, napisao je Bloomberg u kolumni za New York Times u kojoj je obrazložio svoje motive iza donacije i rezultate koje time želi postići.

"Amerika je najbolja kad nagrađujemo ljude na temelju kvalitete njihovog rada, a ne veličine njihovog novčanika", napisao je među ostalim Bloomberg i dodao da je i njemu "diploma (s Johns Hopkinsa) otvorila vrata koja bi inače bila zatvorena i dozvolila mu da živi američki san".

Povećanje dostupnosti vrhunskih fakulteta i sveučilišta za one koji si ih ne mogu priuštiti odavno je fokus Bloombergovih filantropskih pothvata, piše CNN. Tako njegova humanitarna zaklada podržava nekoliko programa posvećenih pomoći izvrsnim studentima iz obitelji s nižim prihodima kako bi se upisali i diplomirali na vrhunskim sveučilištima. 

"Ovo mijenja sve za nas", rekao je Ronald Daniels, rektor Johns Hopkinsa, u intervjuu za CNN, priznajući da se prije donacije sveučilište "mučilo" s ostvarivanjem svog obećanja da će primati studente neovisno o njihovoj platežnoj moći.

Osim donacije Sveučilištu Johns Hopkins, Bloomberg je dao još 6,4 milijarde dolara u filantropske svrhe, od borbe protiv klimatskih promjena do zdravstva. 

Bloomberg je inače počeo svoju političku karijeru nakon što je izgradio svoje medijsko i financijsko carstvo - tvrtku Bloomberg L.P. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara