Bivši katalonski premijer kaže da ne planira bježati na Bliski istok

Bivši katalonski premijer kaže da ne planira bježati na Bliski istok
Foto: Epa

URED bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta danas je demantirao informaciju novina El Mundo objavljenu dan ranije, prema kojoj se priprema za odlazak iz Belgije u srednju Europu ili na Bliski istok uoči izricanja presude svojim bivšim suradnicima, optuženima zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.

“Demantiramo sve informacije koje spominjete“, navedeno je u e-mailu poslanom Hini iz Puigdemontova ureda.

To bi bio kraj političke karijere

Španjolske novine El Mundo, sa sjedištem u Madridu, izvijestile su u nedjelju: ''Katalonski političar je svojim najbližim suradnicima govorio o odlasku u neku zemlju srednje Europe ili Bliskog istoka, premda bi ova druga opcija povećala vjerojatnost da kaže 'zbogom' svojoj političkoj karijeri.“

Te novine su napomenule kako Španjolska na Bliskom istoku ima sporazum o izručenju jedino s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Puigdemont se od listopada 2017. nalazi u Waterloou, 20 kilometara udaljenom od Bruxellesa, gdje iz Kuće Republike vodi međunarodnu kampanju za organiziranje referenduma i promiče ideju samostalne Katalonije.

Ondje je otišao nakon organiziranja referenduma o samostalnosti koji je bio zabranio španjolski ustavni sud, te posljedičnog proglašenja republike. U Španjolskoj je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma, a nakon što ga je prilikom jednog putovanja Njemačka odbila izručiti jer u toj zemlji ne postoji optužba za pobunu, Španjolska je povukla europski uhidbeni nalog.

Ponovno aktiviranje uhidbenog naloga

Do 15. listopada bi španjolski sud trebao obznaniti presude za dvanaestero njegovih bivših suradnika, od kojih je devetero pritvoreno, a ostali se nalaze na uvjetnoj slobodi. El Mundo smatra da bi Španjolska mogla ponovno aktivirati uhidbeni nalog i zatražiti od Belgije izručenje budu li njegovim suradnicima izrečene osuđujuće presude za udruživanje u nezakoniti pokušaj odcjepljenja Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika.

“Bliski istok ili srednja Europa. El president (Puigdemont) je hvalio slovensku borbu (prilikom stjecanja neovisnosti 1991. od Jugoslavije tijekom referenduma) te je špekulirao s putem Srbije za Kataloniju“, naveo je El Mundo. Crna Gora se nakon referenduma 2006. godine odvojila od Srbije, čime je i definitivno prestala postojati Jugoslavija.

”Neće otići u Sloveniju ili Srbiju”

Iz Puigdemontova ureda u Waterloou demantirali su mogućnost da ode u Sloveniju ili Srbiju.

“Znam da Puigdemont ne bi imao koristi odlaskom u te zemlje“, rekla je u telefonskom razgovoru Ángeles Escriva, autorica spomenutog članka u El Mundu.

Slovenija je dio EU-a pa bi raspisivanjem europskog uhidbenog naloga Puigdemontova situacija bila slična onoj u Belgiji, iako bi njegovo eventualno izručenje iz srca EU-a imalo snažniji medijski utjecaj. Srbija nije dio EU-a, no za očekivati je da bi ga ona izručila u Madrid jer je Španjolska jedna od pet članica EU-a koje nisu priznale neovisnost Kosova od Srbije.

Španjolska je svojedobno bila zatražila izručenje Puigdemonta iz Belgije, no zbog tehničkih nedostataka taj je zahtjev bio odbačen, a španjolsko pravosuđe nije izdalo novi. Puigdemont bi u ovom trenutku bio uhićen jedino ulaskom u Španjolsku.

“Ne kažem da će otići iz Belgije, no kažem da je o tome razmišljao, to je komentirao bliskim ljudima“, tvrdi Escriva. “No kada je riječ o Puigdemontu, nijedan njegov potez ne bi bio iznenađujući“, dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara