Bivši makedonski premijer osuđen na dvije godine zatvora

Bivši makedonski premijer osuđen na dvije godine zatvora

Foto: Getty

BIVŠI makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas, u prvom od šest procesa pokrenutih protiv njega, na dvije godine zatvora zbog namještanja vladinog natječaja za kupovinu blindiranih Mercedesa.
 
Gruevski je optužen da je zlorabio svoj utjecaj nad članovima natječajnog povjerenstva kako bi za kupovinu Mercedesa nametnuo određenog trgovca automobilima. U zamjenu je Gruevski dobio mito od trgovca, tvrdili su tužitelji.
 
Još pet sudskih procesa
 
Suđenje održano u srijedu prvo je u nizu od šest procesa koje je protiv Gruevskog pokrenuo posebni tužitelj, imenovan po dogovoru sklopljenom posredovanjem Europske unije 2015. godine.
 
Gruevski, bivši čelnik nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, odstupio je 2016. s mjesta predsjednika vlade nakon deset godina vlasti. Njegov odlazak i raspisivanje novih izbora također su bili dio dogovora.
 
EU se uključio nakon što se Makedonija našla u političkoj krizi kada su oporbene stranke optužile Gruevskog da je njegov čelnik protuobavještajne službe organizirao prisluškivanje više od 20.000 osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara